22 септември - Европейски ден без автомобили

22 септември - Европейски ден без автомобили
22 Септември 2019

Бихте ли оставили колата си днес, за да се включите в Европейския ден без автомобили

Моторните превозни средства с регистрация София-град се увеличават с около 4 хиляди всяка година - половината от тях са леки коли. Това показва статистиката на Националния статистически институт. И макар трафикът в София да става все по-натоварен, броят на автомобилите продължава да расте. Автомобилите, които се движат по улиците в столицата, са много повече от регистрираните за града. По неофициална информация, броят им вече е над милион и половина. Според данни на Агенция пътна инфраструктура, само за едно денонощие през Южната дъга на околовръстния път между квартал "Симеоново" и бул. "България", преминават по около 55 хиляди автомобили.

Идеята за отбелязването на Европейския ден без автомобили произлиза от Франция и се осъществява за първи път през 1998 г. Това е международна кампания, по време на която централните зони в много градове на Европа се затварят за автомобилно движение. Целите на кампанията са: формиране на екологосъобразно мислене, а също така и начин на живот сред европейските граждани; разяснителна дейност върху негативните страни на автомобилния транспорт в градски условия; промоция на алтернативните начини на транспорт в големите градове, включително по-широкото използване на обществения транспорт; демонстрация на идеята, че животът без автомобили не само е възможен, но и по-приятен.

Кампанията “Европейски ден без автомобили” цели намаляване на шума и вредните емисии на газове във въздуха, както и подобряване на качеството на живота в големите градове. Обръща се внимание на мотивацията на гражданите да опазват въздуха чист чрез избор за превоз. Набляга се на въздействието от транспорта и нашия всекидневен избор върху качеството на въздуха, който дишаме. Алтернативните  възможности за транспорт могат значително да допринесат за защитата на здравето ни.

Кампанията ни напомня, че ние всички имаме роля и дори най-малките промени като колоезденето, могат да окажат положително влияние върху качеството на градския въздух, шумовото ниво и променящия се климат. Ходенето пеша и ползването на велосипед (като устойчиви форми на градска мобилност), могат да играят важна роля за насърчаване на физическата активност. Немоторизираното придвижване осигурява редовна активност, която лесно и с минимални разходи може да се включи във всекидневния ни живот.

Прочетете още