5 май - Международен ден на акушерката

http://static.standard.co.uk/
http://static.standard.co.uk/
5 Май 2016

Светът отбелязва Международния ден на акушерката на 5 май. Професионалният празник е учреден през 1991 г. по инициатива на Международната конфедерация на акушерките (МКА). Идеята на празника е да насочи общественото внимание към значимостта на акушерската работа в световен мащаб.
 
Акушерката е медицинско лице, придобило образование, сходно с това на сестрата, но в сферата на гинекологията. Работата на представителите на тази професия е да асистират при раждането. В миналото тази дейност се е извършвала от т. нар. “баби”, които са помагали на жените да родят в домашни условия. У нас образованата акушерка като медицинско лице се появява като понятие още през XIX век.
 
У нас вече се усеща сериозен недостиг на акушерки. Миналата година у нас са работили 3725 акушерки, 250 от които са в пенсионна възраст. Причините - работната заплата не е адекватна на високите отговорности на професията. Макар в частните акушеро-гинекологични болници и центрове заплатите са по-високи и условията на труд са привлекателни, но изискванията са изключително високи и не винаги могат да си осигурят нужните акушерки. Трябва да се има предвид и че средната възраст на акушерките у нас е 49 години. Това очертава настъпващата криза и в този сектор. Има ясно изразена тенденция за миграция веднага след получаване на дипломата.
 
По данни на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, през последните години, 95 на сто от току-що завършилите акушерки напускат България.
Според експертите е необходимо е да се повиши броят на местата за студенти по специалността "акушерка", да се регламентират Центрове за майчино и детско здраве, където акушерки извършват женска консултация и подпомагат младите бъдещи и настоящи родители да отглеждат правилно своите деца в най-ранна бебешка възраст, да се осигури достойно заплащане на труда, както и да се осигури възможност за кариерно израстване и продължаващо професионално обучение.

Едно от събитията, към които можете да се присъедините, ще намерите тук (линк).
 

Прочетете още