Да изгоним комарите

Да изгоним комарите
Снимка: k yamada
27 Юни 2016

Заедно с всички положителни емоции, лятото носи със себе си и неприятни изживявания, свързани с ухапвания от насекоми. Безспорно най-досадни в това отношение са комарите. За да се защитите от малките кръвосмучещи неприятели, е нужно първо да знаете какво ги привлича.

Тъмните дрехи
Тъмните цветове като черно, сиво и кафяво, ги привличат. Избягвайте да обличате такива цветове през лятото.

Миризмата на тялото 
Миризмата на тялото на човек привлича комарите, а основният елемент, който излъчва миризма, е въглеродният диоксид, който произвеждаме чрез дишането. По-големи количества произвеждаме, когато имаме някаква физическа активност. 

Млечна киселина
Млечната киселина, която отделяме чрез кожата, когато тренираме или когато ядем някои определени храни (солени и такива, които имат високо съдържание на калий), също привличат комарите.

Цветни и плодови аромати
Парфюмите, продуктите за коса и тяло с аромат на цветя и плодове, действат като магнит за хапещите насекоми.

Температурата на тялото
Колкото по-висока е температурата на тялото ви, толкова по-голяма е опасността да ви нападне комар. В тази връзка бременните жени са два пъти по-атрактивни за хапещите насекоми, тъй като телесната им температура е повишена.

Водата
Забелязали ли сте, че когато сте край водоем, струпването на комари е по-голямо. Дори и до вас да има малко вода, оформена в локва, това е потенциален магнит за комарите, особено ако тя е застояла. Това е така, защото точно тези насекоми се нуждаят от застояла вода, за да се размножават.

Повечето видове комарите се „страхуват” от следните етерични масла и аромати: канела, рициново масло, масло от розмарин, лимонова трева, масло от кедър, ментово масло, лавандула, босилек, мащерка, бахар, соя, чесън. За да се предпазите от ухапвания в прохладните летни вечери не е нужно да се мажете със скъпи и опасни препарати. Ако в градината ви расте лавандула, задачата да се избавите от досадните ухапвания от комари е лесна. Просто откъснете няколко стръкчета от лавандулата и натъркайте ушите, китките и врата с тях. Комарите не само няма да ви закачат, но и ще бягат от вас. Екстракт от ванилия също ги прогонва. 

Можете да си направите собствен репелент срещу комари като смесите половин чаша зехтин с едно или няколко от изброените по-горе етерични масла. Изсипвате в бутилка с пулверизатор. Преди всяка употреба разклащайте добре. Така приготвената смес можете да нанасяте по тялото, като това не само ще ви пази от комарите, а и ще миришете добре, благодарение на етеричните масла. От зехтина кожата ви ще заблести.

Кои растения в градината ще ви пазят от комари?

Невен - тези цветя са с отличителен мирис, който отблъсква комарите и други градински вредители, сред които и доматените червеи. Невенът съдържа естествено съединение, използвано в много инсектициди.



Лавандула - тя е с приятен аромат, който идва от етеричните масла в листата на растението, но всъщност насекомите го мразят.

Затова и единствените насекоми, които приближават лавандулата са пчелите, а както знаем те са изключително важни за природата.Няколко изсушени стръкчета лавандула в гарероба пък, държат молците настрана.

Лимонова трева - Тя съдържа цитронела – естествена съставка в мното репеленти против комари.

Лимоновата трева се чувства добре в топло и горещо време, затова е най-добре да бъде отглеждана в саксия, която може да бъде преместена на закрито през зимата.

Чесън - Встрани от митовете, че предпазва от вампири и върколаци, чесънът наистина пази от досадните комари.

Засаждането на чесън в градината ще предотврати нашествието и на други насекоми, тъй като ароматът му е силен и отблъсква вредителите.

Розмарин - Отново заради силния си аромат, розмаринът отблъсква комарите и мухите. Прогонва и други насекоми, включително и зелевите пеперуди.

Знаехте ли че:

-    възрастният комар живее най-дълго от 5 седмици до 2 месеца
-    възрастният женски индивид тежи едва 2 милиграма
-    крилата на насекомото трептят от 300 до 600 пъти в секунда
-    мъжките намират своята избраница по звука, който издава жуженето на крилата на женската
-    комарът може да надуши въглеродният диоксид, който сте отделили от разстояние от 25 метра
-    единствено женските комари хапят. Мъжките се хранят с цветен прашец

Прочетете още