Да подредим хладилника правилно

Да подредим хладилника правилно
Снимка: Katrin Gilger
30 Ноември 2015

Вкъщи има един основен спор - кое къде стои в хладилника. Разбира се, че е най-лесно да сложиш дадена чиния или продукт на първото по-свободно място, което видиш, но ако вложиш малко усилие и всеки път оставяш храната там, където би трябвало да стои, хладилникът ще изглежда по-добре и няма да ти отнема дълго време, за да откриеш това, което ти се хапва. 

Как да организираме продуктите в хладилника си така, че да запазим храната свежа по-дълго време? Храната трябва да се съхранява на студено, за да се предотврати развитието на бактерия и други микроби, които я развалят и ни разболяват. Факт. Но ако си мислите, че е достатъчно просто да напъхате нещата в хладилника – не е точно така. Температурата вътре ще бъде различна в отделенията, в зависимост от това колко близо са те до охлаждането, така че оптималната подредба е от съществено значение. Усвоите ли изкуството да наредиш хладилник, гарантирано ще удължите живота на храната си.

Камера

Да започнем с очевидното: камерата е за дълбоко замразени храни. Там стои ледът, замразените плодове, зеленчуци, месо, бульон и т.н. Но може да съхранявате и други продукти, от типа на арабски питки, сос за паста, дори яйца. (Може дори да замразите хляб в продължение на три месеца, но не го дръжте в хладилника, защото ще се изсуши.) Номерът е да пакетирате продуктите плътно и да ги подреждате добре, така че да оптимизирате ограниченото пространство и да пестите енергия. Ясно, че замразените храни се опаковат в пластасови кутии или торбички, за да лягат една върху друга и да пестят място, а и защото, въпреки че бихме препоръчали употреба на стъкло във всеки един друг случай, в този има опасност стъклото да се спука.

Вратите

Това е най-топлата част от хладилника, така че там стоят храни, които са най-издръжливи. Затова мястото на яйцата и млякото не е тук – сложете сосове, вода и други подобни, които могат да се справят с разликите в температурата, която се променя, особено ако вратата се отваря често.

Горните рафтове

Тук имаме най-постоянната температура, затова например много от ресторантите държат храните, които нямат нужда от готвене, в горната част на хладилника. Това са остатъци от ястия, напитки и готови за консумиране храни като арабски питки, хумус, студени меса. Тук е мястото и на горските плодове, до които ще имате лесен достъп и ще останат твърди по-дълго време.

Долните рафтове

Тук е най-ниската температура, така че това е мястото на сурови меса, яйца, морски дарове, млечни продукти. За да предотвратите разпространението на бактериите от месото, определете му конкретно място (или отделен рафт), дръжте го в оригиналната му опаковка и върху чиния или друг съд.

Като цяло: не претрупвайте рафтовете. За разлика от камерата, хладилникът не трябва да е препълнен. Студеният въздух трябва да може да се движи – в случай, че не може, се образуват непостоянни течения и джобове от топъл въздух. Малко празно пространство също така ще се отрази добре на разхода на електричество.

Чекмеджета

Целта на чекмеджетата е да поддържат сравнително влажни условия, които ще запазят плодовете и зеленчуците. Но не правете грешката да набутате всичко на едно място. Голяма част от плодовете като ябълки, праскови, сливи, круши, пъпеши, отделят етилен – химикал, който им помага да узреят. Същият химикал обаче води до гниене при зеленчуците, така че ги дръжте в отделни чекмеджета. Прекалената влага също ще накара плодовете и зеленчуците да гният, така че ако няма да ги консумирате скоро, не ги мийте преди да ги сложите в хладилника. Или ако сте ги измили, ги подсушете хубаво с хартиена кърпа. Зеленолистни зеленчуци и билки съхранявайте в найлонова торба или кутия с парче хартиена кърпа, която да попие излишната влага.

Върху хладилника

Ако използвате пространството върху хладилника, за да държите бутилки вино или  хляб, спрете. За да регулира студените температури вътре, кондензаторът изпомпва топъл въздух и топлината се вдига над хладилника. Тоест, прекалено топло е за вино, хляб или въобще хранителни продукти. По-добре дръжте уреди, хартиено руло, салфетки, готварските книги.

Да замразим или не?

На някои от продуктите просто не им е мястото в хладилника. Доматите, например ще станат сипкави и ще загубят аромат – по-добре ги дръжте на стайна температура. Лук, тиква и картофи се чувстват много по-добре на хладно при ниска влажност – сложете ги в шкаф. Авокадото си е добре на кухненския плот - ако искаме да узрее, но ако искате да забавите процеса, го сложете в хладилника. Билките също са си добре във вода на плота, стига да ги използвате в рамките на ден-два, в противен случай ги дръжте на горните рафтове в хладилника, отново във вода и завити леко с найлон.

Идва ред и на сивата зона: храните, които може да сложим в хладилника, но не е нужно. Като например – ядки и ядкови брашна и масла се съхраняват идеално в шкафа, но хладилникът ще помогне на естествените масла да останат заедно и да не се разделят. Тъй че ако кухнята ви е прекалено топла, или няма да използвате маслата скоро, по-добре ги дръжте на студено. По подобен начин пълнозърнестите брашна и маслата с ниско съдържание на наситени мазнини като рапично масло, шафраново масло или зехтин, ще издържат по-дълго, ако се съхраняват в хладилника. Но ако ги използвате често, няма никакъв проблем да ги държите и на стайна температура. В крайна сметка: ако тези продукти седят “за всеки случай”, най-добре ги дръжте на по-горните рафтове в хладилника и имайте предвид, че брашната поемат чужди миризми, така че по-добре ги сложете в плик след отваряне.

И не забравяйте – добре е поне веднъж месечно да почиствате хладилника (най-добре това да става с естествени препарати, например разтвор на ябълков оцет с вода) и да размразявате камерата, в случай, че има повече от сантиметър лед.

Прочетете още