Фродо и Билбо (от Властелинът на пръстените) празнуват рожден ден

Фродо и Билбо (от Властелинът на пръстените) празнуват рожден ден
scifistorm.org
22 Септември 2016

Фродо Бегинс е главният герой в романа на Джон Роналд Руел Толкин - „Властелинът на пръстените“. Фродо е хобит. Роден е на 22 септември 2968 година от Третата епоха на Средната земя (Т.Е.) и е син на Дрого Бегинс и Примула Брендифук. По-голямата част от живота си прекарва в Графството.

През 2980 г. от Третата епоха Фродо остава сирак, след като родителите му умират от удавяне при инцидент с лодка. След това Фродо живее при семейството на майка си, а след 2989 г. за него се грижи Билбо Бегинс, който в книгите е определян като негов чичо (въпреки че в действителност тяхната родословна връзка е по-сложна). По времето, когато Фродо отива да живее при Билбо Бегинс, той е на 21 години, което е далеч от възрастта за пълнолетие при хобитите - 33 години. Билбо Бегинс, който няма собствени деца, взима Фродо в Торбодън и го обявява за свой наследник.

Билбо Бегинс и Фродо празнуват рожден ден на една и съща дата, но Билбо е роден 78 години преди Фродо. В началото на историята, описана в романа „Властелинът на пръстените“, Фродо и Билбо празнуват съответно своите 33-ти и 111-ти рожден ден. Действието в романа започва на 22 септември 3001 г. Т.Е.

Задължението да съхранява пръстенът остава за Фродо, след като Билбо Бегинс заминава за Ломидол в края на празненството. Гандалф предупреждава Фродо, че пръстенът не бива да бъде използван и че трябва да бъде пазен в тайна (по това време Гандалф все още не знае, че това е един от Пръстените на силата, а още по малко че е Единственият пръстен). Фродо съхранява Пръстенът през следващите 17 години без да го използва. През 3018 г. Т.Е. Гандалф се връща в Графството, след като е научил, че пръстенът на Фродо е Единственият пръстен. Гандалф помага на Фродо да замине от Графството. С него тръгва неговият градинар - Сам Майтапер, който е и негов най-близък приятел. По пътя към Ломидол те са придружавани от Мериадок Брендифук и Пипин Тук, както и от скиталеца Арагорн, който се присъединява към тях, след като са напуснали Графството.

Фродо Бегинс носи със себе си малък елфически меч (в действителност кинжал, но за обикновен хобит – къс меч) наречен Жилото, както и ризница от метала митрил, изработена от джуджетата. И двата предмета са получени от Билбо Бегинс в Ломидол.

В Лотлориен Галадриел дава на Фродо елфическа стъкленица, съхраняваща светлината на звездата Еарендил, за да му помага по време на пътуването.

Докато Фродо и другите хобити, с помощта на Арагорн, преминават през планините на път за Ломидол, по време на престоя им на Буренвръх, Фродо е ранен от водача на назгулите със сморгулско оръжие, което му нанася сериозна рана – тя не заздравява напълно, въпреки помощта на Елронд и елфите от Ломидол.

Действията на Фродо са силно повлияни от предполагаемата смърт на вълшебника Гандалф в мините на Мория. Фродо е силно привързан към стария вълшебник, когото познава още от детството си.

Задругата на пръстена се разделя при Амон Хен, след като Боромир е убит от орките, докато се опитва да защити Мери и Пипин. Той напада орките и дава живота си, за да изкупи вината си, след като се поддава на силата на Единствения пръстен и се опитва да го отнеме от Фродо. Фродо и Сам напускат своите спътници и поемат към Мордор, за да унищожат пръстена. По същото време, след Фродо и Сам поема съществото Ам-гъл, което е привлечено от силата на пръстена и иска да си го върне. Фродо пленява Ам-гъл и го използва за водач по пътя към Мордор. Ам-гъл предава Фродо и Сам като ги води по пътя през Сирит Унгол, където се намира леговището на гигантския паяк Корубана - планира да вземе пръстена, след като Корубана убие двамата хобити. Корубана успява да ухапе Фродо, но той е спасен от Сам, който убива гигантския паяк. Сам не успява да скрие от орките Фродо, който по това време все още е в кома, заради ухапването на Корубана. Орките пленяват Фродо и го отнасят в своите подземия. Преди пристигането на орките, Самознай взима пръстена на Фродо и се скрива в близкия тунел, от където наблюдава как отнасят Фродо.

Сам помага на Фродо да избяга от подземията на орките и двамата заедно се отправят към вулкана, за да унищожат Единствения пръстен. По време на пътя им до вулкана, Фродо постепенно отслабва под натиска на пръстена и когато стигат до самия вулкан, Фродо се поддава на силата пръстена и решава да го запази за себе си. В същия момент Ам-гъл атакува Фродо и отхапва единия му пръст заедно с пръстена, но не успява да запази равновесие и пада в лавата заедно с пръстена като по този начин пръстена бива унищожен. След това Фродо и Сам са спасени от изригващия вулкан от ято гигантски орли.

Прочетете още