Хората лъжат, че харесват положителни новини - харесват лошите!

Хората лъжат, че харесват положителни новини - харесват лошите!
Снимка: daily sunny
12 Септември 2017

Катастрофа на магистралата, природно бедствие, убийство – малцина успяват да подминат подобни новини, без да се поинтересуват от подробности. Обществото често се оплаква от прекалено негативния облик на новинарските емисии и сайтове, но точно такъв тип новини го интересуват най-много. Ето няколко обяснения, които сайтът All that is interesting предлага:

Хората лъжат, че харесват положителни новини
Учените Марк Тръслър и Стюарт Сорока провеждат подвеждащ експеримент. На участниците е обяснено, че ще се наблюдават движенията на очите им докато гледат видео, но първо трябва да се направят основни измервания на очите с камера. За целта на обектите са предоставени няколко статии, от които да си изберат най-интересната и да я прочетат в дълбочина. След това им е зададен въпрос, а именно: "Какви новини предпочитате?" Много от участниците, които казват, че предпочитат положителни новини, а медиите са твърде негативни, са забелязани да избират само новини с отрицателна тематика в първия етап от експеримента.

Еволюционно необходимо ни е
Мозъците ни са така устроени, че да могат да идентифицират заплахи. Негативните заглавия стимулират амигдалата, отговорна за регулиране на емоциите в отговор на неприятни гледки, усещания, миризми. Така нашият инстинкт за оцеляване се активира. Фактът, че често искаме да научим ужасяващи подробности около трагични събития, е обвързан с желанието ни да предотвратим подобна ситуация с наши близки. Искаме да знаем дали можем да направим нещо, с което да избегнем подобна опасност. От еволюционна гледна точка човек губи повече, ако не се информира за негативни новини, отколкото печели, когато се интересува само от позитивни. Това е и причината някои учени да твърдят, че аудиторията е зависима от лошите новини.

Търсим потвърждение
Има още много фактори, които подтикват хората да четат и гледат лоши новини. Един от тях е търсенето на потвърждение на нашите убеждения. Повечето хора са обременени с предразсъдъци спрямо религията, сексуалността, политиката и други сфери от живота. Естествено е тези хора да търсят новини и материали, които подкрепят възгледите им. Когато човек вярва, че определени общности са „лоши“, за него новините, които потвърждават това убеждение, са доказателство, че не греши.

За да запазим представата си за света
Въпреки че всеки ден хората абсорбират многобройни ужасяващи новини, повечето от тях не променят представата си за света. За тях светът е такъв, какъвто е, а бащата, застрелял семейството си, е просто изключение. Това кара читателите да се интересуват от още повече детайли около случая, само и само да си докажат, че този човек е чудовище и няма нищо общо с тях самите, че светът е приятно място, а някои хора просто не са.

Може и да мислим, че не обичаме негативни новини, но всъщност се оказва, че до голяма степен те са ни нужни, за да водим пълноценен начин на живот.

|
Източник: vesti.bg

 

Прочетете още