Какво да хапваме в горещите дни

Какво да хапваме в горещите дни
Снимка: jen
28 Юни 2016

Жегите установяват свои собствени правила на живот. И за да не страдате, когато е горещо, трябва да знаете тези правила. В жегата диетолозите препоръчват промяна в менюто. Консумирайте по-малко сладкиши и червено месо, наблягайте на водата и на зеленчуците и ще се адаптирате много по-лесно към летните горещини, които причиняват сериозен дискомфорт.

Първо правило е да не претоварвате стомаха си. Жегата провокира да протегнете ръка към хладилника, защото той е пълен с вкусни ледени неща. Точно това не трябва да правите. Голямото количество храна изисква голямо количество енергия за усвояването от организма. Вместо да използва енергията за жизнено важни процеси, организмът я изхабява за храносмилане. Преяждането води до претоварване на храносмилателния тракт и нарушава работата му, а освен това излишната храна се лепва във вид на мазнини на ханша. Ставайте от масата, преди да сте изпитали чувство за окончателна ситост.



Второ правило е да облекчите менюто си. То трябва да бъде балансирано по време на жегите. Около петнадесет на сто от храната по време на жегите трябва да се състои от 14 процента белтъчини – те се съдържат в пилешкото, рибата, млечните продукти. Освен това трябва да има мазнини – около 12 процента. Останалото са въглехидрати, но се опитайте да замените бързоусвоимите въглехидрати като сладкиши и тесто, с трудноусвоимите – зърнени култури, плодове и зеленчуци, които създават дълго усещане за ситост.

В жегата се нарушава киселинно-основния баланс на организма в полза на „киселата” страна. Затова на организма са необходими млечни продукти и растителна храна, за да неутрализира вредната киселинност. Пийте и много вода – два пъти повече, отколкото през студеното време. Водата е актуална най-вече при физическите натоварвания, когато човек се изпотява и трябва да възстанови изгубената влага. 

Горещите дни могат да разстроят организма ни и да ни направят раздразнителни, уморени, разконцентрирани и недоспали. Вижте какво трябва да имате в хладилника си през летния сезон:

1. Плодове с кисело мляко
Идеалната комбинация за закуска, която ще осигури запазването на течноста в тялото, която губим чрез потта.

2. Зеленчуци
Зеленчуците са добро решение, защото съдържат добро количество течност. Избягвайте варенето и задушаването за дълго време, тъй като това намалява водата и хранителните вещества в тях. Печенитекартофи, които са богати на въглехидрати, ще ви помогнат в борбата с изтощението от топлината.

3. Дзадзики/салата Снежанка
Гръцка рецепта, комбинираща киселото мляко с краставицата, която има съдържание на вода от около 96.4 на сто.

4. Кресон
Той е богат източник на минерали, включително и желязо, които според някои диетолози могат да бъдат изчерпани чрез изпотяване. Липсата на желязо може да ни накара да се чувствате уморени и апатични.

5. Мента
Ментата охлажда езика и затова вкусът ѝ е освежаващ в горещото време.

6. Лук
Червеният лук съдържа вещество, наречено кверцетин, които се предполага, че има антихистаминов ефект. Хистаминът е дразнител, който причинява топлинни обриви и неблагоприятните реакции при ухапвания от насекоми и ужилвания. Ежедневното ядене на лук, може да помогне за облекчаване на тези летни оплаквания.

7. Мариновани меса на скара
Маринатите намаляват нивата на химикалите, които могат да образуват рак.

8. Банани
Богат източник на калий, който помага за регулиране на телесната течност, която се губи чрез прекомерното изпотяване. Други богати на калий храни, са зелени зеленчуци, печен боб, сушени плодове и зърнени храни.

9. Пъпеши
Най-важната мярка в горещото време, е приемът на течности. Можем да си го осигурим и чрез пъпеша, който съдържа повече от 90 на сто вода. 

Прочетете още