Карта на щастието по света

Карта на щастието по света
Снимка: slalit
27 Септември 2016

Индексът на щастливата планета (The Happy Planet Index) е световна система за измерване на устойчивото щастие и благополучие. Създадена е от Ник Маркс и измерва степента, в която различните държави по света осигуряват на гражданите си дълъг, щастлив и устойчив живот. Един от крайните резултати от Индекса на щастливата планета е карта на щастието, която ще намерите по-долу.

Устойчиво благополучие
Индексът на щастливата планета използва световни данни за очакванията към продължителността на живота, субективното благополучие и екологичния отпечатък, който стои зад всичко това. Като въвежда екологичен показател, индексът сравнява държавите по света по отношение на това колко дълги и щастливи животи създават за екологична единица, т.е. за екологичната цена, която се заплаща, за да се създаде дълъг и щастлив живот.

За разлика от други карти на щастието, които се фокусират силно върху икономически показатели като брутен вътрешен продукт или състояние на здравеопазване или образование, Индексът на щастливата планета се фокусира върху човешкото благополучие и щастие в рамките на реалните възможности и природните ресурси на Земята. Индексът е изграден върху идеята, че човешкият прогрес и щастие не се състоят единствено в богатството и парите, както и върху идеята, че благополучието не е от днес за утре, а зависи от ресурсите, с които хората разполагат и тяхното разумно използване.

На практика Индексът на щастливата планета демонстрира, че Западният модел на икономическо и обществено развитие (към който се придържа и България в сериозна степен) не е устойчив и че имаме нужда да открием други пътища за устойчиво благополучие.

До този момент Индексът на щастливата планета е изчисляван три пъти, като последният път е през 2012г. Данните са измерени сред 151 държави.

Карта на щастието по света
В резултат на изследванията, направени от организацията на Ник Маркс, може да се изгради световна карта на щастието. Или карта на устойчивото щастие, казано по друг начин.
От сайта MoveHub.com са създали специална инфографика с карта на щастието за всички държави по света. Данните, използвани в инфографиката са според проучването от 2012г.




Резултатите от картата на щастието следва да се приемат като всяко друго нещо с известна предпазливост и критично око, и все пак са показателни.

Най-щастливите държави на света
В Топ 10 на най-устойчиво щастливите държави (и техните граждани) попадат:
Коста Рика
Виетнам
Колумбия
Белиз
Салвадор
Ямайка
Панама
Никарагуа
Венецуала
Гватемала

Интересна десятка, нали? От нея отсъстват държави, които обикновено окупират челните места в други изследвания върху щастието, като например Швейцария, Дания, Скандинавските страни и др. Вместо това, десятката е окупирана от държави от Централна и Латинска Америка. Коста Рика е държавата, която създава най-щастливи хора в света по методиката на Индекса на щастливата планета. Както отбелязва Ник Маркс за Коста Рика: “Коста Рика – средната продължителност на живота е 78,5 години. Това е повече от продължителността на живота в САЩ. Според последното международно проучване на Галъп те са най-щастливата нация на планетата – повече от всички други, по-щастливи от хората в Швейцария или Дания. Те са в най-щастливото място на планетата.



Те успяват само с една четвърт от ресурсите, които са обичайно използвани в западния свят – една четвърт от ресурсите. Какво се случва там? Какво се случва в Коста Рика? Можем да видим част от информацията. 99 процента от електричеството им идва от възобновяеми източници. Тяхното правителство се анагажира да е едно от първите с нулеви емисии на въглерод до 2021. Те премахнаха армията през 1949 – 1949. И инвестираха в социални програми – здраве и обучение. Те са едни от най-грамотните в Латинска Америка, и в света. И имат тази латинска тръпка, нали? Те са социално свързани.”

Любопитно е да се види на кое място попадат на картата на устойчивото щастие някои от водещите развити или бързо развиващи се страни по света, както и България:

Бразилия – 21 място
Нова Зеландия – 28 място
Швейцария – 34 място
Великобритания – 41 място
Германия – 46 място
Франция – 50 място
Италия – 51 място



Китай – 60 място
Испания – 62 място
Канада – 65 място
Австралия – 76 място
Сингапур – 90 място
САЩ – 105 място
Русия – 122 място
България – 123 място
ОАЕ – 130 място

От резултатите може да се извлече поука, че някои от най-богатите държави в света или не са достатъчно ефективни, или преследват погрешни цели по отношение на цялостното и дългосрочно благополучие на техните граждани.

България на световната карта на устойчивото щастие
България заема незавидното 123 място от общо 151 държави според Индекса на щастливата планета. Какво означава по-точно това? Нека разгледаме стойностите на нашата странапо основните показатели на индекса. Очаквания към продължителността на живота – 73,4 години, което отрежда на страната 72-ро място в класацията от 151 държави. Субективно благополучие – 120-то място. Екологичен отпечатък – 98-мо място. Ето как, с два компонента, оценени много ниско (субективното усещане за благополучие и екологичен отпечатък) и един компонент, оценен средно спрямо останалите държави – очаквания за продължителност на живота, България заема 123 място и на практика е в долните 20% на държавите в класацията.


Снимка: i.ytimg.com

Пет позитивни действия за подобряване на живота
Първото нещо е да се свързваме с други хора. Нашите социални връзки са най-важните крайъгълни камъни във живота ни. Колко време и енергия влагаме заедно с нашите любими хора?
Второто нещо е да бъдем активни. Поддържането на активен начин на живот ни държи позитивни.
Третото нещо е да забелязваме нещата. Да сме наясно с промените по света, с това, което се случва с хората около нас. Да забелязваме и да сме наясно какво се случва с нас самите, какво се появява в живота ни.
Четвъртото нещо е да продължаваме да се учим и да се учим през целия си живот. Възрастните хора, които продължават да учат и са любознателни, имат много по-добро здраве от тези, които постепенно спират. Не е задължително да е официално обучение, не е нужно да е ориентирано към познание. Това може да бъде научаването на ново ястие, свиренето на инструмент, на който сме свирили като дете, учене на чужд език и т.н.
Петото нещо е да даваме. Нашата щедрост, нашият алтруизъм, нашето състрадание са силно свързани с механизмът за награждаване в мозъка ни. Чувстваме се добре ако даваме.

Идеята на Индекса е, че нашето щастие като хора не бива да е за сметка на планетата и че днес не бива да говорим за щастието в краткосрочен план, а за устойчивото благополучие – това, на което ще се радваме и след години.


Източник: www.probagreshka.com

Прочетете още