Любопитни факти за усмивката

Любопитни факти за усмивката
Снимка: Arnoooo
2 Октомври 2020

Усмивката е едно от най-мощните оръжия, с които човек разполага. По повод усмивките и тяхната сила, сме събрали любопитни факти:

Бебетата се раждат със способността да се усмихват. Първоначално започват да се усмихват в съня си, около четвъртата седмица започват да се усмихват съзнателно, а към третия месец започват да се смеят с глас. Едно дете се смее средно по 400 пъти на ден, а възрастните само 20.
 
Усмивката е заразителна. Ако видите човек, които се усмихва, несъзнателно ще се усмихнете и вие.
 
Усмивката е универсална. Тя се разпознава като израз на щастие навсякъде по света.


 
Усмивката задейства между 17 и 53 мускула в човешкото тяло.
 
Жените се усмихват по-често от мъжете. Заложено в природата на нежната половина от човечеството е, да бъдат лъчезарни, мили и приятелски настроени.
 
Същестуват 19 типа усмивки, всяка от които изразява различна емоция. До голяма степен усмивките се свързват със щастие, радост и романтика. Въпреки това хората се усмихват по много различни причини, някои от които включват усмихването като механизъм за справяне с далеч по-негативни емоции като гняв, тъга или мъка. Усмихнатият човек също така е способен да ви излъже, като по този начин по-лесно прикрива измамата си.

Усмивките ни подмладяват. Когато сте наистина щастливи и ви идва да се усмихнете, цялото ви поведение се променя – наистина невероятно. Конкретно, лицевите мускули се променят от върха на челото до ръба на брадичката. Очите също реагират по начин, който не може да бъде фалшифициран. Мускулите на лицето се стягат, създавайки младежкия блясък на кожата. Всичко това прави промяна в структурата на лицето и може да ви помогне да изглеждате по-млади.

Усмивките са химическа реакция. Усмивката освобождава повече ендорфини от мозъка, които както всички знаем, ни карат да се чувстваме щастливи. Когато се усмихвате, вашите мозъци реагират на променящите се лицеви мускули. Реално или фалшиво, това е действие, което предизвиква отделянето на хормона на щастието. Така че в този случай няма значение на какво се усмихвате – ползата винаги е налице. Колкото повече се усмихвате, толкова по-щастливи се чувствате.

Усмивките са физическо здраве. Същите тези ендорфини имат действие на болкоуспокояващи. Освен че усмивката увеличава производството на хормона на щастието, тя намалява отделянето на кортизол – хормонът, който допринася за негативните чувства. Усмивките също така помагат за засилване на имунната система, защото отпускат тялото, като по този начин позволяват на имунитета да реагира по-бързо.

Усмивките облекчават стреса. Забавянето на дишането и промяната на изражението на лицето може да има незабавен положителен ефект върху намаляването нивото на стреса.

Усмивките се отразяват на успеха. Усмихнатите хора на снимки внушават доверие, компетентност и професионализъм. Взети заедно, тези черти ви помагат да изглеждате по-успешни.

Прочетете още