Нова Зеландия призна, че всички животни са разумни същества

Нова Зеландия призна, че всички животни са разумни същества
www.izuminki.com
27 Октомври 2016

В Нова Зеландия е създаден невероятен прецедент. На законни основания  е взето решение за това, което любителите на природата и досега приемаха за вярно –  че животните са разумни в същата степен като хората.

Това бележи невероятна промяна в общественото съзнание, според което само някои от животните имаха правото на защита. Според законопроекта в полза на защитата на животните (Animal Welfare Bill),  който е приет миналия месец, ще се преследват хората, които малтретират животни и ще бъдат  забранени изследвания и експерименти върху животни. Всеки лов и залагане на капани за диви животни ще стане незаконен.

Да се каже, че животните са разумни – това означава директно да се заяви, че те могат да изпитват както положителни, така и отрицателни емоции, включително болка и страдание“, каза д-р Вирджиния Уилямс, председател на Националния консултативен комитет по етика за  животни.

Перспективите по отношение на защитата на животните бързо се променят и установеният ред, който някога е бил общ за домашни и селскостопански животни, вече не е приемлив или допустим,“ каза д-р Стив Мерчант, президент на ветеринарната асоциация на Нова Зеландия.

Законопроектът привежда законодателство в съответствие с промяната в отношението на страната ни към статута на животните в обществото.

Да се надяваме, че светът ще последва този пример! Да се надяваме, че това ще се случи и в България. Ние, от радио ENERGY, вярваме, че "човек няма  две сърца - една за хората и едно за животните. Той или има сърце, или няма!" (Алфонс Дьо Ламартин)


Източник: bultimes.com

Прочетете още