Подготовка за Великден: как да разберем дали яйцата са пресни

Подготовка за Великден: как да разберем дали яйцата са пресни
poleznite.com
25 Април 2019

Основният компонент за празничната трапеза на Великден, са яйцата. Всяка година домакините се притесняват от това пресни ли са те. Този въпрос е актуален не само около наближаващия празник, но и през останалите календарни дни.

С малък трик можете да разберете дали яйцата са пресни. Необходимо е само да потопите суровите яйца в чаша с вода. Ако потънат на дъното - няма за какво да се безпокоите, яйцата са пресни. Ако леко се надигнат, но все пак са в долната част на чашата - са на една седмица и спокойно можете да ги консумирате. Ако изплуват на повърхността - трябва да знаете, че никак не са пресни и е по-добре да не рискувате. Причината: Черупките на яйцата имат пореста структура, която позволява на въздуха да прониква. Колкото повече време минава, толкова повече въздух влиза. Затова, ако яйцето е прясно, то ще потъне в чашата с вода, но ако е старо - ще изплува.

Препоръчва се суровите яйца да се използват в срок до три седмици след датата на опаковането им. Важно е и да не съхранявате яйцата близо до храни със силна миризма, защото абсорбират лесно миризмите, заради порестата структура на черупката. Специалистите препоръчват и да не държите сварените яйца за повече от два часа извън хладилника.


Източник: vesti.bg
 

Прочетете още