Родителите ще плащат глоби, ако не ваксинират децата си

Родителите ще плащат глоби, ако не ваксинират децата си
6336-presscdn-26-82.pagely.netdna-cdn.com
26 Септември 2016

Глоба от 50лв. ще се налага на родители, отказали да имунизират децата си, съобщи д-р Ваня Танчева-Манчева, директор на РЗИ-Пловдив. В следващите 3 месеца предстои ваксинация в няколко възрастови групи. 6-годишните подлежат на тетраксим, предпазващ от тетанус, дифтерия, коклюш и полиомиелит. На първолаците и петокласниците  трябва да бъде направена проба манту, която показва дали има изграден имунитет срещу туберкулоза. При отрицателен тест се поставя БЦЖ ваксина.

Две реимунизации – против морбили, паротит, рубеола и тетанус, дифтерия, ще се проведат при учениците в 6-и клас. Няма проблем с доставките на ваксини.

Общопрактикуващите лекари са задължени да сигнализират в РЗИ, ако семействата на децата не искат да ги ваксинират. С тях се свързват от имунизационния кабинет на инспекцията и се опитват да ги убедят в необходимостта от поставянето на определената ваксина. Последната мярка е парична санкция.

Според д-р Ваня Танчева-Манчева, всяка година има средно по 20-30 случая на глобени родители от голям град, които рискуват здравето на децата си.

Източник: medicalnews.bg

Прочетете още