Сестрите правят живота ни по-щастлив

Сестрите правят живота ни по-щастлив
Снимка: Niklas Montelius
19 Март 2018

Да имаш сестра влия благоприятно въхру личността на най-различни нива, категорична е науката. Сигурно у вас се прокрадва известно съмнение относно истинността на това твърдение, когато се сетите как сестра ви все ви взима любимия пуловер и после го оставя на топка в гардероба си, вместо да го пусне за пране; или как постоянно краде гримовете ви.

Изследване, включващо 571 души на възраст между 17 и 25 години, обаче, сочи, че хората, израснали със сестр,а са по-щастливи. А за да разберете точно как наличието на по-малка или по-голяма сестра благоприятства това да се чувствате по-удовлетворени от живота, вижте изброените факти:

Влияе благоприятно на самочувствието
Сестрата, независимо от възрастовата разлика, спомага за доброто ментално здраве и допринася за по-високо самочувствие, сочи изследване на университет в Юта. Мъжете и жените, които имат сестра, се чувстват самотни, необичани и неоценени много по-рядко, спрямо тези, които нямат. Хората със сестра усещат, че винаги ще имат някого, на когото да разчитат и с когото да споделят. Това спомага те да изградят разбиране, че са обичани и значими за света, което пък им позволява да развият по-голямо самочувствие и вяра в себе си.



Развива комуникативните умения
Жените са по-склонни да разговарят и по-добре вербализират чувствата си, поради това и не е учудващо, че мъжете, които имат сестри, общуват по-добре с жените, в сравнение с тези, които нямат, разкрива ученият Джефри Къглър. Общуването с по-голямата сестра учи човек как да излага аргументите си и да се справя с потушаването на критични ситуации. А по-малката сестра развива чувството на отговорност и спомага за по-високото ниво на емпатия, сочят проучванията на Къглър.

Помага да преследвате мечтите си
По-голямата сестра насърчава преследването на мечтите и развива черти на характера като целеустременност и самостоятелност. Това е пряко свързано със съревнованието, което съществува неизменно между две деца. От друга страна, по-голямото самочувствие, което човек със сестра развива, благоприятства желанието за изява и развитие - както в професионален, така и в личен план.


Източник: www.woman.bg

Прочетете още