Слънцезащитните продукти и грешките, които допускаме

slyncezashtitnite-produkti-i-greshkite-koito-dopuskame
Снимка: Richard Walker
2 Август 2019

С намаляването на озоновия слой, слънцето става все по-опасно. Дългото излагане под жарките му лъчи през лятото, водят до поява на бенки и куп кожни заболявания...  Слънцезащитните продукти са изключително важни - те предпазват от вредните слънчеви лъчи и намаляват риска от развитие на рак на кожата, появата на лунички, тъмни петна и др. Въпреки това, много хора, които редовно ползват защитни кремове или спрейове, все пак допускат опасни грешки при употребата на продуктите. Ето някои от най-популярните грешки при нанасянето на слънцезащитни продукти и съвети как наистина да се предпазим от ултравиолетовите лъчи:

Нанасяте продукта, когато вече сте навън
Спомнете си картинка от последното ви море – хората идват на плажа, разпъват кърпите си и започват тепърва да се мажат с плажните масла. „Трябва да нанасяте слънцезащитните продукти 30 минути преди излагане на слънце“, казва дерматологът Жанет Граф. За това време продуктът се абсорбира от кожата и започва да работи. Така ще предпазите кожата си от вредните ултравиолетови лъчи още от първите минути на слънце.

Нанасяте продукта около дрехите
Ракът на кожата може да засегне всяка част от тялото ви – ето защо е добре да нанасяте защитния крем, когато сте напълно голи. „Ако вече сте сложили банския си или някаква друга дреха, ще нанасяте продукта по-неравномерно и ще пропуснете места, които после може да пострадат от слънцето“, казва Ноел Шербър – дерматолог. Съблечете се и се намажете хубаво – най-добре е да застанете пред огледало в цял ръст, за да сте сигурни, че не пропускате трудни места като това между плешките и задната част на краката.

Не предпазвате устните си
Както кожата по цялото ви тяло, така и устните са уязвими пред ултравиолетовите лъчи. Ето защо е много важно да нанасяте защитен продукт и върху тях, съветват специалисти. Но не използвайте същите продукти, които ползвате за тялото си – вкусът е странен, а и няма да изтрае дълго върху тях. Използвайте балсам за устни със слънцезащитен фактор – балсамът ще се задържи върху устните ви за доста по-дълго време. Хубаво е да го нанасяте по-често, отколкото продуктите за останалата част от тялото ви.

Забравяте да намажете някои уязвими места
Местата, които хората най-често забравят да предпазят със слънцезащитен продукт, са краката и пръстите – включително стъпалото, мишниците, задната част на врата, ушите, клепачите, и горната част на ръцете от вътрешната страна, казват специалистите и съветват да слагаме слънцезащитен крем навсякъде.

Потите се или го отмивате
„Уверете се, че сте избрали водоустойчив слънцезащитен продукт, ако смятате да плувате или да извършвате физическа активност, която ще ви накара да се изпотите“, казва д-р Шербър.

Слагате на лицето си слънцезащитен продукт за тяло
Не, това не е маркетинг трик – има разлика между кремовете за тяло и тези за лице. „Кожата на лицето е по-чувствителна към външни влияния. Ето защо специалистите са създали специална формула за лице, която да не дразни кожата и да не предизвиква акне“, казва д-р Шербър. „Ако сте предразположени към акне или кожата ви е чувствителна, избягвайте да нанасяте слънцезащитен продукт за тяло върху лицето си“, продължава още дерматологът.


Използвате слънцезащитен продукт само при слънчево време
Внимание! Може да ви се струва невъзможно, но ултравиолетовите лъчи могат да навредят на кожата ви и при облачно време, когато дори няма и помен от слънце в небето, казва д-р Граф. Оказва се, че 80% от УВ лъчите преминават и през облаците. Специалистите съветват да нанасяте слънцезащитен продукт и когато няма слънце.

Използвате прекалено нисък слънцезащитен фактор
Да, теоретично погледнато олиото за почерняване има слънцезащитен фактор 8, но това със сигурност не е достатъчно добра защита. Според експерти трябва да използваме продукти, чийто фактор е минимум 15. Трябва ли тогава да използваме по-висок? Някои хора смятат, че е прахосване на средства да се купуват и продукти с висок слънцезащитен фактор, тъй като разликата в защитата не е много по-голяма – фактор 30 блокира 97% от вредните лъчи, а фактор 50 едва 1% повече, пише „Хелт“. Въпреки това обаче съществуват и някои ползи от по-високата защита.

„Те действат по-добре срещу свободните радикали“, казва д-р Граф. Специалистът съветва да нанасяте факторите с по-висока защита също толкова често, колкото тези с по-ниска, тъй като по-високият фактор не дава по-дълготрайна защита. Това води до следващата честа грешка...

Не нанасяте достатъчно често слънцезащитния продукт
Може би смятате, че ако сте се намазали веднъж, може цял ден да изкарате на плажа и то защитени от вредните лъчи. Да, ама не. Всяко ново нанасяне на слънцезащитния крем е също толкова важно, колкото и пълвото намазване. Според специалистите трябва да нанасяме слънцезащитен продукт – крем или спрей – на всеки 80 минути, дори да е водоустойчив.

Използвате по-стара бутилка
„Ако използвате достатъчно количество от продуктите, не е проблем да доизразходвате миналогодишната си бутилка. Но ако използвате продукт, който стои в шкафа ви от две или повече години, по-добре го изхвърлете, тъй като е изгубил ефективността си“, казва д-р Граф.


Източник: vesti.bg

Прочетете още