Снежният човек и неговото зимно безсмъртие

Снежният човек и неговото зимно безсмъртие
wallpapercave.com
17 Януари 2017

Кой е направил първия снежен човек? Честно - мислехме, че са ескимосите. Но надали мистерията ще бъде разрешена, тъй като всички доказателства са се стопили отдавна...

Легендата
Според легендата, първият снежен човек е направен на 7 януари 1809 г. от Вернън Н. Пол и 9-годишната му дъщеря Йети в Ю Клер, Уисконсин. Пол обяснил на дъщеря си, че снежният човек е предназначен да държи надалеч елфите, които присвоявали Коледните подаръци на този празник. Така постепенно пред всяка къща в града се появил по един снежен човек. 

Доказателствата
Доказателства за „съществуването” на снежния човек има още от Средновековието. Американският историк и карикатурист Боб Екстейн (Bob Eckstein), автор на "История на снежния човек”, изследва художествени изображения в европейските музеи, художествени галерии и библиотеки. Най-ранният документ, в който се намира илюстрация на снежен човек, е книга от 1380 година.



Снежната скулптура се споменава още от Джорджо Вазари в биографията на Микеланджело. Вазари споменава за снежна фигура, направена през зимата на 1492-93 г. в двореца на Медичите, но за съжаление не навлиза в детайли точно как изглежда тя.

В литературата темата за снежния човек се прокрадва около 1590 г. - в драмата на Шекспир "Ричард Втори". Крал Ричард казва, че би искал да е снежен крал, направен за игра, който да се разтопи на капки под слънчевите лъчи.

През Викторианската епоха снежният човек става изключително популярен символ на ваканционния сезон. Има хиляди изображения, останали от тази епоха под формата на картини, поздравителни картички и реклами. 

Модерният снежен човек
Популярността на снежния човек достига нови висоти през 1950 г., когато Джийн Отри записва своя коледен хит „Frosty The Snowman”. Фрости бързо се превръща в магическа икона за празника и се появяват първите играчки с колекционерска стойност във формата на снежен човек. В действителност, от средата на 20-ти век тематичните коледни декорации и играчки стават все по-обилни.

Днес снежният човек е символ на самата зима. Образът му предизвиква искрено чувство на щастие и напомня за удоволствията на детството. На 18 януари се празнува Международният ден на снежния човек. Идеята е на германския колекционер Корнелиус Граетц. Датата е избрана, защото единицата символизира метлата, а осмицата – тялото на снежния човек.


Снимка: Етюд-и-те на София / Sketches of Sofia

Прочетете още