Световен ден на РАДИОлюбителите

Световен ден на РАДИОлюбителите
lh5.googleusercontent.com
18 Април 2017

Днес е Световният ден на радиолюбителите. На тази дата през 1925 г. в Париж е основан Международният радиолюбителски съюз IARU. Днес членове на този съюз са повече от 160 страни в света, в които се отбелязва този празник. 

За рождена дата на организираното радиолюбителско движение в България се приема 5 юни 1926 г., когато 38 електроинженери, радиотехници, кадрови военни, един търговец и един директор на строително дружество провеждат събрание в салона на софийското градско казино за учредяване на „Български радиоклуб“.

По света има повече от 2,5 милиона лицензирани радиолюбители. В България те са около 6 000.

Радиолюбителството не е само средство за комуникация, то е високо технологично научно хоби разпространено по целия свят. Радиолюбителството предлага на всеки да развива собствените си технически умения, спомага за самоусъвършенстване и едновременно с това доставя голямо удоволствие и забавление. 

Използването на различни видове радиостанции, антени, техники и апаратури за осъществяване на радиовръзка на различно разстояние, не се прави с цел разговорите да излизат по-евтино, а само с идеята за по-далечна, интересна и екзотична радиовръзка. Всеки радиолюбител има свой индивидуален и уникален повиквателен знак, който носи информация за страната, от която е радиолюбителят. Всички инициали на български радиолюбители започват с LZ, след това има цифра от 1 до 9, която определя това, дали човекът е от Северна или Южна България, добавят се и различни букви.

Прието е в ефира да се говори на „ти“ и всички да са приятелски настроени един към друг. Организират се многобройни състезания, както на местно, така и на международно ниво.

 

 

Прочетете още