Свободата на словото в България - кога, къде и как?

Свободата на словото в България - кога, къде и как?
10 Ноември 2017

България е поставена на 109-то място в света по свобода на словото в класацията на "Репортери без граници" за 2017-та година. Непрестижното място обаче може да се счете и за добра новина, тъй като през миналата година страната ни бе поставена на 113-то място по свобода на словото. На първо място в класацията на "Репортери без граници" е Норвегия, последвана от Швеция и Финландия.

В топ 10 единствените държави, които не са от Европа, са Коста Рика и Ямайка. На картата на класацията България е единствената страна от ЕС, отбелязана в червено. Единствената европейска държава с такава индикация е Беларус. Преди България, по свобода на словото са държави като Киргизстан, Тунис, Панама, Габон и Боливия. На последно място по свобоа на словото в света е Северна Корея, която е поставена на 180-то място.

Свободата на пресата никога до сега не е била по-заплашена. Според годишния Световен индекс на свободата на пресата на „Репортери без граници“, е имало „много токсичен“ удар по медиите по време на избирателната кампания на американския президент, както и на британския референдум за Брекзит. Според оценката на организацията, ситуацията е била „на ръба“.

Все по-голямото следене на медиите и нарастващата популярност на лидери с авторитарни уклони по света, подкопава свободата. Тревожни сигнали се наблюдават дори в развитите демокрации, смятат от организацията.


Източник: offnews.bg

Прочетете още