Сърцето като символ на любовта и още нещо...

Сърцето като символ на любовта и още нещо...
Снимка: Danielle Elder
10 Февруари 2016

Няма да говорим за мускула сърце, а за идеята ни за СЪРЦЕ и как то се е превърнало в световен символ на любовта. Гърците смятат, че сърцето е контейнер на духа, китайците вярват, че то е концентрацията на щастието, а египтяните вярват, че в него се раждат емоциите и разумът. 

Знаете, че стилизираното сърчице, което всички възприемаме като символ на нежни чувства, няма нищо общо с анатомичния оригинал. Американски психолог доказа, че за прототип за символа е послужила друга, доста по-пикантна част от тялото, а именно - женските задни части.



Галдино Пранзароне от колежа Роаноук във Вирджиния твърди, че образът на любовта като пухкаво червено сърчице, с който така сме свикнали, произхожда от женското тяло. Той доказал, че именно красотата на формите на женските хълбоци е вдъхновила предците ни за символичното изображение на тази част от тялото, което после се превърнало в романтичен символ.
"Ако пресилим истината, можем да кажем, че двете половини на сърчицето съответстват на две съединени ушни миди или на камерите на анатомичното сърце", пояснява Пранзароне, но веднага поставя под съмнение тази версия, посочвайки, че анатомичното сърце никога няма такъв ярко ален цвят и във формата му няма такава вдлъбнатина в средата и издължаване в долната част. Женските дупета, обаче, имат точно такава форма.




В хода на изследванията си, професор Пранзароне анализирал всякакви литературни, митологични и други източници, в които открил съвсем явни доказателства за тезата си. Психологът напомня, че още древните гърци са възпявали красотата на женското тяло, особено областта около слабините. Например - Афродита, която почитали като богиня на красотата, възхищавала погледите най-вече със съблазнителните си задни части. Гърците дори построили храм, наречен на Aphrodite Kallipygos, което буквално означава "Афродита с прекрасните хълбоци". Между другото, това е единствената сграда в света, посветена на култа към женските хълбоци, добавя ученият. В Златния дом на Нерон, пък, е открита статуя на Венера Калипигос, за която се смята, че е реплика по оригиналната статуя от храма в Сиракуза. Професорът смята, че този езически символ, пресъздаващ гледката на красиво дамско дупе (или иначе казано – най-възбуждащата мъжките фантазии гледка), по-късно е преминал с леки корекции на формата и е получил новото значение – на “любовно сърце”.



Характерната форма на “любовното сърце” има и стилизираният лист на бръшляна. Това растение разполага с допълнителни корени, излизащи от стъблото. С тяхна помощ, бръшлянът се увива около предметите, край които расте. Древните гърци и римляни са приемали бръшляна като символ на дълбока обвързаност и са изобразявали това растение на надгробните камъни, в знак на вечната привързаност. С течение на времето този символ се е трансформирал и се е превърнал в символ на вечната любов.




 

Прочетете още