Това са държавите, в които НЕ е 2018-та

Това са държавите, в които НЕ е 2018-та
3 Януари 2018

В Тайланд посрещат новата година през април. Предстои им да посрещнат 2561 г. според будисткия лунен календар, в който хронологията започва от момента, когато Буда е осъществил нирвана.



В Етиопия посрещат новата година също през лятото – в края на август. Предстои им да посрещнат 2011 г. Там календарът е с няколко години назад от Григорианския и има 13 месеца.



В Израел през есента посрещнаха 5778 г. според еврейския календар. Той се използва и за светски нужди, но тази употреба постоянно намалява за сметка на Григорианския календар.



В Пакистан e 1439 година според ислямския календар.

В Афганистан и Иран се движат по летоброенето на персийския календар и през пролетта ще настъпи 1397 година.



В Китай, Камбоджа, Монголия, Виетнам използват китайския календар и през февруари ще отпразнуват 4716 година или годината на Кучето. 



В Индия ще посрещнат 1939 г. според националния индийски календар, приет не толкова отдавна (1957 г. според Григорианския) и базиран на древна хронология. Някои малцинства и племена в страната обаче следват други, собствени календари.



Календарът чучхе се използва в Северна Корея от 8 юли 1997 г. заедно с Григорианския календар. Според чучхе през пролетта ще настъпи 107 година. Годините се отброяват от рождената дата на комунистическия лидер Ким Ир Сен.


Източник: nova.bg

Прочетете още