Туристически капани от цял свят и как да ги избегнете

turisticheski-kapani-ot-cql-svqt-i-kak-da-gi-izbegnete
Снимка: Robert Swier
17 Април 2015

Пътешественикът Дейвид Кръдж дава няколко примера за "туристически капани", които да избягваме.

Индия: "Блъсна кравата ми, сега ще плащаш!"

Ако пътувате из Индия с кола и се случи така, че поради лудия трафик и свободно разхождащите се крави навсякъде, блъснете нечия крава, можете да станете жертва на измама. Кравата е свещено животно в Индия, затова не е изключено да се появи индиец, който да поиска обезщетение за вредите. Тези хора обикновено нямат документ за собственост на животното и вие няма да знаете дали това е стопанинът му. Ако сте наранили кравата, е редно да оставите пари, но исканото обикновено надминава десетки пъти реалната цена.



Тайланд: "Храмът е затворен, но ще те заведа на по-добро място!"

Разпространена измама в Тайланд е шофьори на тук-тук да причакват туристи малко преди прочутите будистки храмове и да казват: "Храмът е затворен днес, но аз ще те заведа на по-добро място. Ще те закарам безплатно - по път ми е." Зад това предложение се крие договорката на шофьора с някой собственик на сувенирен магазин - шофьорът получава комисионна, ако доведеният турист си купи нещо. Ако обаче откажете предложението, ще откриете, че храмът, който търсите, не само не е затворен, ами е и пълен с посетители.



Етиопия: "Купи ми тетрадка!"

Етиопия е изумителна страна, в която чужденците са постоянно следвани от групички деца. Един от разпространените капани включва следното: някое сладко дете ви моли да му купите тетрадка, за да има къде да пише в училище. Детето ви завежда до близката книжарница и след като вие сте му купили тетрадката и сте доволни, то я връща на книжаря срещу комисионна. 



Виетнам: "Хей, обувките ти са мръсни!"

Докато се разхождате из някой от пренаселените пазари във Виетнам или други държави от Югоизточна Азия, много вероятно е да чуете някой да извика: "Хей, обувките ви са мръсни, нека ги почистя!" Обикновено мръсотията се е оказала там, благодарение на същия този човек, който започва усърдно да лъска обувките. И не иска пари. Междувременно негов "съдружник" опразва тайно джобовете ви.



Южна Америка: "Таксиметър без граници!"

В някои държави в Южна Америка таксиметровите шофьори не използват броячи, поради което е жизненоважно да договорите цената преди самото качване в автомобила. Ако сте група от няколко души, уверете се, че договорената цена е за всички, а не на човек. 



Цялата статия може да прочетете на peika.bg, автор: Мария Ангелова

Прочетете още