За стреса по време на работа и как той влияе на връзката с любимия човек

za-stresa-po-vreme-na-rabota-i-kak-toi-vliyae-na-vryzkata-s-lyubimiya-chovek
Снимка: Sam Caplat
3 Септември 2015

Всички знаем, че стресът влияе на тялото ни. За да сме малко по-конкретни, ще обясним, че влияе на храносмилателната система, на сърцето, на имунната система, на продължителността на живота... и на връзките, които имаме - с приятели или с партньора ни.

Подценявайки стреса като фактор, от който зависят спокойствието и щастието ни, често пренасяме напрежението от офиса, у дома. И тогава най-дребното неразбирателство е способно да "прелее чашата" и да превърне безобиден спор, в нещо грандиозно. По италиански. След изтощителен ден навън, често се случва да не сте в настроение и твърде вероятно гледате да не влизате в разговор с любимия човек. Чувствате се така, сякаш сте като буре с барут и най-малкото раздразнение може да ви изкара извън релси и буквално да избухнете. 

Как да оставим стреса далеч от връзката си и да не нанесем непоправими щети върху нея, заради дреболия?



Сексът след скандал бил много по-добър. Вероятно и сами можете да потвърдите. Но нужно ли е да се стига до скандали? 

Ако натоварващите емоции от работата се прибират с вас у дома, отбийте от пътя, преди да паркирате пред вкъщи. Медитирайте. Не е нужно да кръстосвате крака, издавайки звука "оммм"... Просто дишайте дълбоко. Помислете реално над ситуацията и заслужава ли си този разход на енергия. Да, ядосвайки се, вие губите енергия! Можете да я вложите в нещо градивно, вместо сами да разваляте вечерта си. 

С влизането вкъщи е добре преди да се разкрещите за чорапите, мръсните чинии или нещо друго, да споделите, че сте имали най-отвратителния ден в живота си, че се чувствате обидени и не съвсем на кеф. Важно е в този момент да изкажете на глас всичко, което чувствате и мислите, за да може да ви олекне. Освен това ще получите съвет, подкрепа, а и съмишленик в лицето на човека до вас. Разбира се, не забравяйте, че половинката ви не е психотерапевт и не е нужно да й прехвърляте негативните си емоции изцяло. Той/тя също може да е имал лош ден. Помислете и за това. 

След като ви поразмине и изпуснете парата, бъдете признателни за подкрепата, оказана от партньора ви. Имайте предвид, че споделяйки с него, най-успешно ще преминавате през трудностите, без те да се отразяват по негативен начин на отношенията ви. Успешните връзки винаги са тези, в които има комуникация.

Прочетете още