Спечели 2 бутилки вино от Шато Бургозоне!

Името ни идва от названието на римската крепост “Бургозоне”, намирала се в началото на нашата ера на територията на лозовия ни масив. Чудесната комбинация от почвени и климатични условия /тероар/ е предпоставка за производство на най-доброто бяло вино в България.

Три бели класически сорта грозде са намерили своята втора родина при нас: кралицата на белите вина - Шардоне; ароматният Совиньон Блан и екзотичното Вионие, чиято родина е Кот дьо Рон.

Осем са червените ни сортове: Пино Ноар, Пино Мьоние, Мерло, Каберне Фран, Каберне Совиньон, Сира, Марселан и Ежиодола. От тях най-рядко срещани са Ежиодола (кръстоска на Фер и Абориу) и Марселан (Гренаш Ноар и Каберне Совиньон), които бяха засадени от нас за пръв път в Северозападна България.

Поради големия интерес към възстановяването на местни сортове с произход регион Дунавска равнина, през 2015-2016 г. засяхме два типични за региона сорта – Гъмза и Тамянка.

Важна особеност е, че вината си Бургозоне произвежда само от грозде от собствени лозови насаждения, което е най-добрата гаранция за произход и високо качество.

Поради почвените и климатичните условия белите и червените вина имат характеристиката на Бургундските – елегантни, с меки танини, не натоварени с много дъб, по-плодови, които макар и с потенциал за стареене, могат да се пият млади, за да се насладим на ароматите на цветя, плодове и земя, всяко със своята специфика и неповторимост.

Вината са отличени с най-високите награди на всички световни конкурси, в това число първия Голям Златен Медал за българско бяло вино на Световния конкурс в Брюксел през 2010 г., 5 последователни Златни Медала отново в Брюксел за нашето Шардоне, Златни Медали и дипломи за най-добро българско бяло вино за 2014 г. и 2015 г. от най-престижния винен конкурс в Германия Мундус Вини, получили 90 точки на най-престижния в САЩ винен рейтинг на Wine Enthusiast 2015 г. Колекшън Шардоне получи първите за България 91 точки на същото класиране.  Бургозоне получи почетната наградата “ Златна изба на България за 2016г.“ от Министерство на икономиката на РБ и сайта му „exporter.bg“ за приноса си в износа на най-качествено българско вино и признанието на консуматорите.

Радио ENERGY ти дава възможност да спечелиш 2 бутилки вино от новата модерна серия на Бургозоне! Отговори на седмичния въпрос и всеки петък един, от отговорилите правилно, ще бъдe награден, след  изтеглянето на жребий!

В играта имат право да участват единствено лица навършили 18 годишна възраст!

Печеливши до момента:

Радослав Лазаров

Боряна Борисова

Мария Кънчева
 

Играта не е активна!