10 от най-странните алергии по света

10 от най-странните алергии по света
Снимка: NIAID
8 Юли 2020

Алергия към дърво
Тя се изразява в това, че при допир до дърво или дървен предмет, по кожата се получава обрив, сякаш е обгорено. Алергията може да бъде както от всякакъв вид дървесина, така и само от някои специални видове във всякаква форма. Това включва и всичко изработено от този материал. Представете си какъв би бил животът ви, ако не можехте да пишете на хартия или да използвате молив!

Алергия към пластмаса
Още една алергия, с която не си представяме как човек би живял в днешно време. Тя причинява сърбеж, зачервяване, подуване или обрив при допир с предмет, изработен от пластмаса. Дори кредитната ви карта е пластмасова.

Алергия към никел
Един изключително рядък вид алергия, засягащ едва 1 % от населението. Този вид заболяване е станало известно с това, че страдащите от него не могат да използват мобилни устройства, iPod-и и други подобни модерни технологии. Отново нещо, което би направило ежедневието на човек ужасно трудно, поради факта, че няма да може да използва елементарни на пръв поглед неща като монети, накити, ножици, кухненски прибори и дори метални столове.

Алергия към кофеин
Хората, страдащи от нея, не могат да консумират този продукт дори и в най- минималните му количества. Реакциите на организма при такива хора могат да бъдат доста сериозни – пристъпи на тревожност, халюцинации, обриви, мускулни тикове, сърцебиене, замъглено виждане и в най- тежката им форма - припадъци.

Алергия към целувки
Става дума за някои случаи в които след целувка, следите от слюнка, която съдържа остатъци от храна или лекарства, може да причини алергична реакция.

Алергия към компютри (Електромагнитна свръхчувствителност)
Изследвания показали, че мониторите и някои други части на компютрите, съдържат химикал, наречен трифенил фосфат, използван срещу възпламеняване, който е и причинителят на симптоми като запушване на носа, кихане, сърбеж или главоболие при използване на тези вид техника.

Алергия към упражнения (Анафилаксия)
Около 1000 души страдат от този вид алергия. Тя бива предизвикана едва след като страдащият от нея е консумирал... фъстъци. Даденият човек без проблем може да хапва фъстъци, но в съчетание с физически упражнения, може да се появи чувство на слабост, повръщане и затруднено дишане.

Алергия към студ (Студов автоинфламаторен синдром)
Ниските температури карат кожата да отделя хистамин, което причинява обриви, уртикария, зачервяване и подуване. Това състояние може да бъде смъртоносно, ако не бъде установено наличието на подобна алергия. Потапяне в студен басейн или хладен душ, могат да доведат до изпадане в шок.

Алергия към слънце
Говори се, че само 300 души в света имат този вид заболяване. Медицинското название на болестта е слънчева уртикария. Когато страдащите от тази алергия, изложат тялото си на слънце, имунната система активира възпалителни клетки, които се намират в кожата. 

Алергия към вода
Един на 23 милиона души страда от тази алергия. Животът на тези хора е ограничен почти само в рамките на домовете им, тъй като нещата, които им се налага да избягват, се твърде много. Пот, сълзи, някои храни, които съдържат вода, сокове, чай, кафе. Кожата им е свръхчувствителна към йоните в недестилираната вода, така че трябва да бъдат изключително внимателни, когато пият обикновена такава.

Прочетете още