Продължават опитите за такса "консумация на месо"

Продължават опитите за такса
Снимка: Nenad Stojkovic
19 Август 2022

Така наречените от някои "екоталибани" продължават "да опипват почвата" за въвеждане на данък или такса върху консумацията на месо.

Отглеждането на добитък и отглеждането на култури за изхранването му е унищожило повече тропически гори и е убило повече диви животни от всяка друга индустрия. Животновъдството също така генерира огромни количества емисии на парникови газове и замърсяване. Последиците за околната среда са толкова дълбоки, че светът не може да постигне целите за климата и да запази екосистемите непокътнати, ако богатите страни не намалят консумацията на говеждо, свинско и пилешко месо.

За да се намалят емисиите, да се забави загубата на биоразнообразие и да се осигури храна за нарастващото население на света, трябва да се промени начинът на производство и консумация на месо и млечни продукти.

Бързо развиващият се пазар на нови алтернативи, като например бургери на растителна основа, улесни отказа от месо. Въпреки това в страни като Великобритания консумацията на месо не е намаляла достатъчно бързо през последните години, за да се ограничат в достатъчна степен емисиите от селското стопанство.

Вместо това цените на месото и другите животински продукти в крайна сметка ще трябва да отразяват всички тези щети. Съществуват няколко начина за това, но всеки от тях крие своите трудности.

Според нас най-вероятният резултат ще бъдат прости, преки данъци върху месото и животинските продукти. Последното ни изследване, публикувано в Review of Environmental Economics and Policy, разглежда начина, по който би могъл да функционира един екологичен данък върху месото.

Нашите изчисления показват, че средната цена на дребно на месото в страните с високи доходи ще трябва да се увеличи с 35-56 % за говеждото месо, 25 % за птичето месо и 19 % за агнешкото и свинското месо, за да отрази екологичните разходи за тяхното производство. В Обединеното кралство, където средната цена на 200-грамова пържола от говеждо месо е около 2,80 GBP, потребителите ще плащат между 3,80 и 4,30 GBP на касата.

За щастие, нашето проучване установи, че ако данъкът върху месото се прилага правилно, не е необходимо да се увеличава натискът върху по-бедните домакинства - или върху земеделската индустрия.

Преди цените на храните да се покачат в отговор на руското нахлуване в Украйна, идеята за данък върху месото вече беше обмисляна от министрите на земеделието в страни като Германия и Нидерландия.

Дори ако данъкът върху месото понастоящем е немислим в настоящата политическа обстановка, по-високите данъци върху месото и млечните продукти могат да станат неизбежни, за да се декарбонизира селското стопанство с необходимите темпове за ограничаване на глобалното затопляне до поне 1,5 °C.

Чрез преразпределяне на приходите от данъка върху продажбата на месо и животински продукти равномерно сред населението, под формата на равномерни еднократни плащания в края на всяка година, може би повечето хора с ниски доходи ще разполагат с повече пари, отколкото преди данъчната реформа.

Дали хората биха похарчили тази компенсация за месо или други продукти, свързани с високи нива на замърсяване? Изследване, проведено в Британска Колумбия в Канада, показва, че връщането на приходите от въглеродния данък на гражданите не е имало значителен ефект върху степента на намаляване на емисиите в провинцията (между 5 и 15 %). Сравнително по-скъпото месо най-вероятно ще насърчи хората да харчат парите си другаде.

С част от данъчните приходи биха могли да се финансират субсидии за отглеждане на зеленчуци, зърнени култури и алтернативни протеини или да се помогне на домакинствата с ниски доходи да покриват по-редовно сметките си за храна.

Прочетете още