Сладоледът е полезен за закуска

Сладоледът е полезен за закуска
Снимка: Leigh Ann Kopans
10 Юли 2020

Необичайни японски клинични изследвания установиха, че консумирането на сладолед на закуска в значителна степен повишава работоспособността на мозъка и общата умствена активност на човека, предава ТАСС.

Проучванията били проведени от специалисти от частния университет Кьорин. Всяка сутрин на участниците в тестовете за закуска бил предлаган сладолед. По данни на екипа, ръководен от Йосихико Когой, това водело до рязка стимулация на алфа-вълните в мозъка на участниците в клиничното изследване. Учените уточняват, че тези вълни са доминантни при хората, когато са в медитативно състояние.

След закуската доброволците били подлагани на компютърни тестове, които оценявали техните реакции и способности им за оценка на информацията. От опитите станало видно, че консумиралите сладолед се справяли много по-бързо със задачите, в сравнение с останалите.

Учените предполагат, че работата не е само в сладоледа - всяка студена храна събужда мозъка и го извежда от сънното му състояние. Но в хода на тестовете сладоледът бил заменян с много студена вода и положителният ефект бил значително занижен.

Учените продължават експериментите като анализират получените резултати. Те предполагат, че лакомството е източник на радост и на добро настроение, което от своя страна стимулира мозъчната дейност.

Прочетете още