Защо кучетата не харесват някои хора

Защо кучетата не харесват някои хора
Снимка: Donnie Ray Jones
17 Август 2022

Ако си мислите, че пътят към сърцето на всяко куче е осеян с похвали, лакомства и играчки, то може би не сте далеч от истината. Понякога е много лесно да си спечелим благоразположението на някое четириного, което не познаваме. А ако към предпочитаните му кучешки бисквитки добавим и почесване на коремчето – имаме си сигурен приятел! Оказва се обаче, че това невинаги се получава или поне – не с всички кучета.

Домашните любимци бързо преценяват характера на човека и има такива хора, които просто не харесват. Това може да е конкретна фигура от близкия ви приятелски кръг, член на семейството или случаен минувач на улицата. Да, кучетата знаят кой им е потенциален враг още, щом го зърнат – колкото и невероятно да ви звучи!

Най-често те ще изръмжат, ако въпросният човек се приближи към тях, а ако не реагирате бързо, може да се стигне дори до инцидент. Изглежда ви случайно, но всъщност не е – както сме споменавали и преди – за всяко поведение на кучето ви си има причини. И те далеч не е толкова загадъчни и неразбираеми, колкото си мислите. 

Ето 5 от най-често срещаните фактори, поради които кучето ви не харесва определени хора:

Тонът на гласа
Кучетата може и да не владеят нашия език, но са експерти по тона и интонацията, с които говорим с тях. Според научно проучване, публикувано през 2016 година, мозъкът на четириногите ни приятели реагира въз основа на тона на гласа на човека, който им говори. Във въпросното изследване се е установило, че положителната реакция на кучето се задейства тогава, когато човекът срещу него използва висок, щастлив глас. 

Това предизвиква желание за радост и игра у животното и обратно – реакцията е негативна или с игнориране към хората, които говорят с дълбок, дрезгав и гневен тембър.

Езикът на тялото
Освен тона на гласа на човек, кучето наблюдава и езика на тялото му. Той е основното средство за четириногото, което му помага да установи дали сте добронамерено настроени към него или обратно. Проблемът идва от несъответствието и разминаването на начина, по който ние хората възприемаме определени движения на тялото с това, как кучетата ги интерпретират. 

Най-яркият и точен пример за това е контактът с очите. Когато ние си говорим, ако единият събеседник не осъществява директен контакт с очите, това се възприема като признак на неискреност, неуважение и той буди подозрение. В света на кучетата ни обаче, директният контакт с очите е груб и дори заплашителен сигнал. От друга страна гледането леко в страни е знак на уважение и добронамереност. Сред движенията, които не допадат на животните са и навеждане над тях, ръкомахане, нестабилни движения, прегръщане през врата, пипане по главата от непознат. 

Как някой си взаимодейства с други хора
Независимо дали ви се вярва или не, кучетата са в състояние да правят социални оценки точно както нас, хората. Разбира се, техните критерии са малко по-различни. Според последни проучвания, ако даден човек се държи грубо със стопанина им, използва по-висок тон, ръкомаха или има заплашителна поза на тялото, докато говори с него, кучето ще реши за себе си, че не го харесва. Факт – кучето е най-вярно на собственика си!

Миризмата
Излишно е да ви казваме, че обонянието на кучето е невероятно мощно. Първият ход на животното, когато се запознава с друго четириного или човек е да го помирише. И ако му допадне това, което усети – взаимодействието помежду ви върви добре! 

Ако обаче кучето се смути или обърка, често това гарантира, че едва ли ще си допадне с този, от когото се носи въпросният аромат. Най-често кучетата не харесват миризма на други кучета и избягват хора, които „ухаят“ зле, каквато според тях е мирис на оцет, цитрусови плодове, бензин и алкохол.

Предишна травма
Осиновените от приют кучета, които са имали травматични преживявания в миналото си, могат да се завърнат към тях, идентифицирайки ги с определени хора или с непознати като цяло. Това може да се случи дори и години след като живеят в ново семейство, което полага грижи за тях. Страховете от тежкото минало намират начини да напомнят за себе си. 

Ако кучето редовно бяга и се плаши от възрастни мъже, но се крие зад жени за утеха, може би някога то е претърпяло насилие от мъж. Пол, цвят на косата, височина, общ външен вид – четириногото може да реагира отрицателно на всеки, който асоциира с малтретиране и негативни преживявания – дори и да е минало време.

Ако сте чували поговорката, че „кучетата познават добрите хора“ – то може би е редно да имате едно наум ако домашният ви любимец упорито отказва да се сприятели с някого. Просто съвет. 

Прочетете още