24 ноември в историята - от Клеопатра, до Фреди Меркюри и Св. Екатерина

24 ноември в историята - от Клеопатра, до Фреди Меркюри и Св. Екатерина
24 Ноември 2017

Световните източници сочат, че на днешната дата, но през 69 година пр.н.е. в Александрия, Египет, е родена Клеопатра. Египетската владетелка е последната управлявала представителка на Птолемеите - династия, произлизаща от Птолемей I Сотер, който е един от военачалниците на Александър Македонски. Неин баща е Птолемей XII Авлет, а майка ѝ вероятно е била негова наложница с възможен местен египетски произход. Името „Клеопатра“ е с гръцки произход и означава „Бащина слава“; пълното ѝ име е Клеопатра Теа Филопатор и Филопатрис, което означава „Богинята Клеопатра, любимка на баща си, обичаща родината си“. Днес тя е може би е най-известната от всички владетели на Египет и обикновено се назовава само като „Клеопатра“. Според литературния критик Харолд Блум, тя е „първата световна знаменитост". Клеопатра всъщност никога не е била едноличен владетел на Египет, тя само е деляла управлението на страната със своя баща, брат и син. Важното е обаче, че техните титли са били само етикетни, а всъщност тя е управлявала с всички права и е била достоен владетел на Египет.

Още от малка се проявила като изключително умна. Била добра математичка, говорела седем езика и имала добър търговски нюх. С времето тя разбира, че ако някой се изпречи на пътя ѝ, трябва да бъде елиминиран. Мотото ѝ е: " Убивай или ще бъдеш убит! " – нещо, което тя научава много добре от семейството си. В началото за кратко време Клеопатра управлявала с баща си, но това поражда завист у Арсиноя, и затова тя сипва отрова в чашата с вино на баща си. Това бил краят на Птолемей XII. Така претендентите за трона вече са по-малко – Клеопатра, Арсиноя и 12-годишният им брат Птолемей XIII. Но всъщност наследниците се оказват много. Идеята да управляват заедно е немислима.

През 48 пр.н.е. съветниците на Птолемей XIII, предвождани от евнуха Потин, отстранили Клеопатра от власт и я прокудили от Египет. Сестра ѝ Арсиноя била в основата на прокуждането. Цезар е толкова възмутен от това предателство, че превзема египетската столица и играе ролята на арбитър в спора между Клеопатра и Птолемей за трона. След кратка война Птолемей XIII е убит и Цезар възвръща трона на Клеопатра, за да управлява заедно с Птолемей XIV (който е едва 10-годишен). Двамата сключват фиктивен брак, за да успокоят египетския народ. През зимата на 48–47 пр.н.е. Цезар остава в Египет и Клеопатра става негова любовница, укрепвайки по този начин политическите си позиции. Зимната връзка на Клеопатра и Цезар довела до раждането на син, наречен Птолемей XV Цезар (с прякор Цезарион, малкият Цезар). Въпреки това Цезар отказва да направи момчето свой наследник и обявява за наследник племенника си Октавиан.

След убийството на Цезар, Рим се управлява от Октавиан и Марк Антоний, но съюзът им е нестабилен. Октавиан наследява политическите амбиции на вуйчо си да стане диктатор и единствен господар на империята. През 42 пр.н.е., Марк Антоний призовал Клеопатра да се срещне с него в Тарс, за да засвидетелства своята лоялност. Клеопатра пристига много пищно, обсипана със златни накити, а роклята ѝ била прозрачна и така очаровала Марк Антоний, че той решил да прекара зимата на 42–41 пр.н.е. с нея в Александрия. Клеопатра иска Марк Антоний да я подкрепи и двамата да управляват заедно, а синът ѝ да бъде владетел на Египет.

Клеопатра е последната владетелка на славна цивилизация. След 3000 години настъпва края на египетската империя. Със смъртта на Клеопатра, Октавиан присъединява Египет към империята си. Често се твърди, че Клеопатра се е самоубила с т.н. „Асп“ (означава отрови от различни змии). С гръцко-македонски произход, Клеопатра се слави като първата в семейството си, научила египетски език през тяхното 300-та годишно властване над тази страна.



24 ноември е и датата, на която светът се разделя с неподражаемия Фреди Меркюри. Пневмония и усложнения, предизвикани от СПИН водят до трагичния му край през 1991 г. на 45 години в Лондон.

През годините той упорито и до последно отрича болестта си. Към 1990 г. пресата вече широко спекулира относно здравословното му състояние, а той страни от интервюта и публични изяви. Появата на Меркюри на Британските музикални награди на 18 февруари 1990 г. (което е и негово последно публично появяване) буди мълва, че той е тежко болен - изглежда измъчен и отслабнал. Меркюри и верните му близки отричат болестта до края. Въпреки състоянието си, Меркюри държи да помага и да работи с Queen до последно. 

На 23 ноември 1991 г. излиза със съобщение за пресата:
Поради огромния натиск на медиите през последните две седмици, искам да потвърдя, че съм болен от СПИН. Смятах за коректно да пазя в тайна информацията заради близките ми. Но дойде моментът моите приятели и фенове по целия свят да научат истината. Надявам се, че всички ще подкрепят мен, моите лекари и всички останали по света, които се борят срещу това ужасно заболяване.

24 часа по-късно, Фреди умира. Погребението е по зороастрийски обичай и гигантът в световната музикална история е кремиран.


На 24 ноември отбелязваме и празника на Света Екатерина. 

Според преданието, Екатерина била дъщеря на Конт, управител на Александрия, Египет, по времето на император Максимиан. Живеейки в столицата, Екатерина получава блестящо образование, изучавайки работите на най-видните философи и учени. Тя заявява на родителите си, че ще встъпи в брак с онзи, който я превъзхожда по слава, богатство, красота и мъдрост. Младежи от много богати семейства кандидатствали за ръката на красивата Екатерина, но никой не бил одобрен. Майката на Екатерина, която тайно изповядвала християнството, я изпраща при един отшелник, който я посвещава във вярата.

Преданието разказва, как Екатерина се е срещнала с тогавашния император (вероятно Максимиан, Максимин II, или Максенций). Тя се е опитала да го убеди, че извършва грешка като преследва християните. Екатерина успява да привлече към християнската вяра жената на императора и много мъдреци, изпратени от императора да я върнат към езичеството, впоследствие убити и обявени за мъченици. Императорът заповядва да я вкарат в затвора, където тя въвежда в християнството всички, които я посещават. Поради това е осъдена на смърт чрез разпъване на колело. Колелото се разпада, когато Екатерина го докосва, палачите не могат да я екзекутират по този начин и я обезглавяват през 305 г.

В преданието се разказва как ангели отнасят тялото на мъченицата в планината Синай, където през VІ век римският император Юстиниан I основава Синайския манастир. Манастирът оцелява през вековете - остава хранилище на безценни произведения на раннохристиянското изкуство, архитектура и илюстровани ръкописни книги. Главен символ на света Екатерина е колелото с шипове, което е известно като „колелото на Екатерина“. Православната църква почита светицата на 24 ноември.

В Пловдивския край се вярва, че тя предпазва децата от болести, най-вече от шарка. В този регион майките, които имат малки деца, рано сутрин омесват погача и малко кравайче, което намазват с мед. Погачата се раздава за здраве из махалата, а кравайчето се окача на вратата или се хвърля на покрива „за Баба Шарка“.

В Родопската област (Средни Родопи) светицата се почита против тежки болести и висока температура. Жените не работят и не пипат остри предмети, защото се вярва, че ако се порежат, раната няма да зарасне.

В Странджанския край, Източна Тракия и сред преселниците от Беломорието на деня на Св. Катерина се празнува против мишки (т. нар. Миши празници). Там жените също не работят, не пипат остри и режещи предмети, замазват огнището с кал и раздават със затворени очи варени зърна (боб, царевица и др.), за да „замажат и затворят очите“ на мишките.

 

Прочетете още