Екстремно лято: скокове от скали в морето

ekstremno-lyato-skokove-ot-skali-v-moreto
Снимка: Christophe ALARY
6 Юли 2015

Добре прецененият риск е смелостта, която може да ви донесе нужното количество адреналин това лято. Най-вероятно всички сте виждали какво се случва по морето тогава, когато времето и силите го позволяват... става въпрос за скок в морето от скалите на брега. Ако сте го правили, няма защо да обясняваме колко добре действа едно такова изживяване... Ако не сте, но искате, ще ви споделим за някои места по родното черноморие, където можете да се престрашите да скочите в дълбокото :))

Не е нужно първият скок да е от 5 метра височина - подходящо място за начинаещи е фарът при Ахтопол :))






От скалите под стария град в Созопол:



Скачат и от Дарданелите край Варвара:



Камен бряг, известен с отвесните си скалисти брегове, е истинско предизвикателство, но за напредналите ;))



Отново в района - на север... едно райско кътче, където винаги можете да срещнете поне 20-на младежи, скачащи от скалите - в морето... Тюленово:





Рязко слизаме на юг - към Царево. След дкато стигнете плажа, вървете само на юг, докато не стигнете края му. Там започват скалите. Трябва да се покатерите, като все така държите посока юг. Гледката е много живописна, а ако слезете надолу и се гмурнете - направо фантастична. Трябва да стигнете до края - до носа. Той е около 4-5 метра висок и скалата е отвесна. Долу е дълбоко около 5 метра и ако се гмурнете с очила, ясно ще добиете представа какво означава термина "да плуваш в открито море".  Там е идеалното място за скокове. Няма от какво да се притеснявате - скалите са отвесни и не ви застрашават - все едно скачате в басейн. Щом се озовете във водата, пред вас ще се открие цял нов свят в морската шир. Хубавото е, че има естествена площадка и стълбички, много близо до мястото на скока и бързо се качвате обратно горе.

Ще споделим и 10 съвета как скачането ви от скалите в морето да остане приятен спомен - т.е. как да се случи, без да се нараните.

1. Не скачайте сами! Вземете приятелите си в случай, че нещо се обърка. 

2. Уверете се, че приятелите ви са излезли от водата, преди да решите да скочите. 

3. Преди да скочите от скалата, не забравяйте, че налягането може да се окаже голям проблем. Затова се погрижете за ушите си като си капнете няколко капки зехтин или си сложите силиконови тапи.

4. Проверете колко е дълбока водата. Можете да проучите конкретната река или езеро, на което отивате, или просто да попитате някой, който да ви даде такава информация – например местен човек. Ако ви се случи да попаднете в ситуация, в която просто се налага да скочите, намерете някакво растение, което можете да ползвате като въже и завържете камък в единия му край. Когато хвърлите камъка във водата, ще можете ориентировъчно да определените дълбочината на водата. Ако е под 4 метра, не е безопасно да скочите и се налага да намерите алтернативно решение. Също така, внимавайте с приливите и отливите.

5. Важно е да започнете безопасно. Трябва да сте уверени. Треперенето не е опция, защото може да повлияе на начина ви на гмуркане. Трябва да сте 100% наясно с възможността да контролирате тялото си, докато скачате. Отправната точка е много важна, за да може да изчислите скока си според възможностите си.

6. Уверете се, че имате достатъчно място и време да си представите движенията си и целия скок, преди да полетите надолу. Започнете скока с изправени рамене и ръце до тялото. Това е възможно най-добрият начин.

7. Първо скачайте с краката напред! Известно е, че по-голямата част от професионалистите, които скачат от скали, скачат с краката напред, защото скокът по този начин е много по-безопасен, отколкото ако скачате с главата надолу!

8. Научете се да се забавлявате, докато сте във въздуха. Това може да ви се вижда откачено, но чувството е страхотно, щом веднъж успеете да се отпуснете. Веднъж, щом освободите тялото си от напрежението, ще усетите, че контролът над него е много по-голям.

9. Когато тялото ви срещне водата, трябва да има стегната и динамична форма! Дръжте краката си изправени и ръцете си в близост до тялото, за да може да се гмурнете по-лесно.

10. В мига, в който сте вече във водата, спомнете си, че трябва да започнете да издишате през носа и да не допускате водата да засегне дишането ви.

Прочетете още