Отбелязваме Международния ден на учителя

google-pochete-mezhdunarodniya-den-na-uchitelya
5 Октомври 2015

Учебната година стартира с пълна сила само преди броени дни и сега ставаме свидетели на първия голям празник, а именно Международния ден на учителя. Датата се чества официално от 1994г. от учителски организации по цял свят и сега повече от 100 държави в световен мащаб го почитат всяка година. Неговата цел е да мобилизира необходимата подкрепа за учителските организации сред всички хора и така да се гарантира, че са в състояние да отговорят на нуждите и желанието за знания на бъдещите поколения. 

Днешната дата, 5 октомври, е въведена от UNESCO като празник за учителите и се стреми да насочи вниманието ни към огромните усилия, които те полагат, за да образоват и развиват умствените способности на децата. Броят на страните, които почитат празника на учителите се увеличава всяка година, което се дължи и на невероятните усилия на представителите на Education International (EI). От своя страна това е организация, която събира в себе си всички специалисти в сферата на образованието в глобален мащаб и всяка година стартират различни кампании, за да припомнят за ролята на учителите. 

Благодарение на тях, от EI искат не само да ни припомнят какво честваме на 5 октомври, но също да предизвикат обществен дебат относно най-сериозните трудности, пред които са изправени те, докато изпълняват професионалните си задължения. В момента организацията има над 400 члена и всяка година набира все по-голяма популярност, допринасяйки за отстраняване на най-сериозните проблеми, с които преподавателите се сблъскват в училище.

Учителите в развитите държави от Европейския съюз също се сблъскват със сериозни проблеми. Изследване сочи, че преподавателите от Великобритания получават ежедневно неуважение от страна на учениците си. Не са малко и случаите у нас, включително на насилие над преподаватели. В България учителите винаги са имали изключително сериозен принос за развитието на обществото. По времето на Възраждането, те са сред пионерите, поставили основите на възстановяването на националното ни самосъзнание. Интересен факт е, че един от най-великите български поети, известен с непокорния си дух и буен нрав – Христо Ботев, също е бил учител. Учителската професия изисква редица качества като търпение и себеотдаване, поради което тя е смятана за призвание. 

Ролята на учителите е жизненоважна за формирането на нашия характер и е от ключово значение за начина, по който сме израснали като личности. На 5 октомври почитаме подобаващо техните усилия. 

Прочетете още