Изложба за живота на Мечо Пух в Лондон

Изложба за живота на Мечо Пух в Лондон
Снимка: Thoth God of Knowledge
2 Октомври 2017

Животът на най-обичания герой на всички времена – Мечо Пух, ще бъде представен в музея „Виктория и Албърт” в Лондон, съобщава Artprice. Гостите ще могат да видят около 230 творби от 1920 година до наши дни, сред които скици, писма, фотографии, карикатури, керамика и мода. Изложбата разкрива факторите, допринесли за успеха и популярността на Мечо Пух в световен мащаб.За пръв път от почти 40 години насам Мечо Пух ще гостува в музея в рамките на най-голямата изложба, организирана в негова чест във Великобритания. Организаторите на експозицията „Пух: Изучаване на Класиката” са се погрижили да има забавления, както за малки, така и за големи. Посетителите могат да видят дори оригиналния ръкопис на творбата, както и първият портрет на Пух; реалните играчки на сина на Милн – Кристофър и оригиналните скици на горския пейзаж; книжен часовник „Кристофър Робин“, представен на принцеса Елизабет през 1928 г. Ще бъдат включени и изключителен брой оригинални рисунки с молив и мастило, включително и най-известните илюстрации към книгата.„Мечо Пух“ е първата книга от поредицата истории за плюшеното мече, дело на писателя А.А. Милн. Книгата е издадена е през 1926 г. и постига незабавен успех в Европа и САЩ. Продажбите ѝ надскачат всички рекорди в рамките на две години след появата. Приема се еднакво добре от деца и възрастни, преведена е на повече от 25 езика. През 1996 г. WaterStone’s – водеща издателска фирма в Англия, поставя книгата на 17-то място сред стоте най-четени книги на ХХ век.

А.А. Милн се запознава с младия илюстратор Ърнст Шепърд в редакцията на английското списание „Пънч“. Първоначално е доста скептично настроен към уменията на младия художник, но все пак решава да му възложи задачата да илюстрира книгата и впоследствие остава изключително доволен от творбите му. В работата си над книгата, Шепърд се вдъхновява от Гроулър (плюшения любимец на своя син Греъм), а не от играчката на Кристофър Робин. Така се ражда първият образ на мечето Пух, известен като „класически“. През 1930 г. Стивън Шлезинджър откупува от А.А. Милн изключителните търговски права върху произведенията за Мечо Пух с цел производството и разпространението на стоки, филми, записи, телевизионни участия на територията на САЩ и Канада. В продължение на 20 години Слесинджър продава продукти под марката, създавайки първата играчка „Пух“, както и първия запис, радио излъчване, анимационен филм. Шлезинджър налага останалия и до днес популярен образ на мечето с червено елече.През 1933 г. излиза първият цветен филм за Пух и неговите приятели. След като „Уолт Дисни” придобива правата върху тях, образите на Мечо Пух и останалите персонажи от книгата претърпяват допълнителни модификации, приемайки постепенно облика, познат и до днес.

Мечо Пух е известен и със своята мъдрост. Ето някои от любимите негови реплики:

– Пух? – каза Прасчо.
– Да! – отговори Пух.
– Нищо… – каза Прасчо, хващайки го за лапичката. – Просто исках да съм сигурен, че те има, Пух…

- Ако някога дойде ден, в който не сме заедно, трябва да знаеш някои неща… Ти си по-смел, отколкото вярваш, по-силен, отколкото изглеждаш и по-умен, отколкото си мислиш. Но най-важното нещо е, че независимо дали сме разделени, аз винаги ще бъда там за теб и винаги ще те обичам!

- Обещай ми, че никога няма да ме забравиш, защото ако си помисля, че ще го направиш, никога няма да мога да си тръгна!

- Ще бъдем ли приятели завинаги? – попита Прасчо. – Дори и за по-дълго! – отговори Мечо Пух.- Ако ти живееш сто години, аз искам да живея сто години без един ден, така че никога да не живея без теб.

- При все, че да ядеш мед и това е много хубаво нещо, има един миг, точно преди да започнеш да ядеш, който е по- хубав.

- Има само едно нещо, което е по-хубаво от гърненце с мед… и това са две гърненца с мед.

- Колкото повече, толкова повече!

– Защо ли нещата трябва да се променят? – прошепна Прасчо. Пух помисли, помисли и каза: – Така имат възможност да станат по-добри!

– Как се пише любов? – попита Прасчо. – Тя не се пише, тя се чувства… – отвърна Пух. 

Прочетете още