Норвегия уби FM радиото

Норвегия уби FM радиото
www.engadget.com
12 Януари 2017

На 11 януари 2017 г. в 11:11 местно време, Норвегия стана първата държава в Европа, която остави FM радиото в миналото. Жителите на една от областите в страната вече се нуждаят от цифрово DAB радио, за да продължат да слушат предаванията на почти всички радиостанции, включително и обществената NRK.

Масовият слушател е категоричен, че не е готов за промените. Само 1/4 от населението на Норвегия разполага с DAB радио, докато всички останали приемници в домовете, лодките и колите на обикновените хора, са добре познатите ни FM такива. Стойността на един DAB радио-предавател за кола, е между 1,000 и 2,000 крони ($120 - $230). Възрастните хора намират промените за глупави: "Нямам нужда от повече честоти, отколкото имам в момента.", коментира 72-годишният Eivind Sethov от Oslo.

В рамките на годината цифровият преход в радио ефира на скандинавската страна трябва да приключи. Това обаче може да се превърне в проблем за 180 000 хора с различна степен на слепота и зрителни увреждания. Те разчитат за информация главно на радиото. За гражданите с увреждания е трудно да боравят с новите приемници, които имат дисплеи и много копчета. Към момента няма модели, които да обясняват чрез реч новите по-сложни функционалности. От медийния регулатор обявиха, че ще търсят начин да направят преминаването към DAB по-лесно. Като всяка нова система, цифровото радио има и други проблеми, например по-слаб обхват на някои места, в които FM радиостанциите може да не са звучали твърде добре, но все пак са имали сигнал.

Вижте още на: www.engadget.com

Прочетете още