Последните места на земята без интернет

Последните места на земята без интернет
Снимка: Calsidyrose
17 Ноември 2017

В 35 страни в света под 20% от населението има достъп до интернет. Това означава, че по-малко от един на всеки петима жители на страната може да влиза в глобалната мрежа заради липса на инфраструктура, сочи изследване на британската компания Akamai, цитирано от Daily Telegraph.

Тези страни са Гватемала, Хондурас, Никарагуа, Салвадор, Сенегал, Буркина Фасо, Мали, Гана, Кот д'Ивоар, Бенин, Алжир, Либия, Судан, Еритрея, Етиопия, Камерун, Уганда, Руанда, Демократична република Конго, Малави, Зимбабве, Замбия, Намибия, Мадагаскар, Мозамбик, Ангола, Йемен, Пакистан, Туркменистан, Непал, Индия, Бангладеш, Шри Ланка, Мианмар, Индонезия. Много от тези места не са в радара на туристите и ограниченият достъп до интернет отчасти се дължи на войни, гражданско неподчинение и бедност. Либия, Мали, Йемен и Буркина Фасо, например, са категорично нетуристически дестинации.

Останалите, обаче, си струва да бъдат посетени. Можете да отидете на плажна ваканция в Никарагуа, да се разходите в град Ладах в Индия, да се отправите на тридневен поход от Калау до езерото Инле в Мианмар. Защо не да погледате лемурите и хамелеоните в Мадагаскар, да обиколите островите в Индонезия, да се възхитите на изсечените в скалите църкви в Етиопия, да наблюдавате планински горили в Демократична република Конго или да изследвате живописното крайбрежие на Намибия?

В тези страни има области без никакъв достъп до интернет. Монголия, например, една от най-ненаселените страни в света, редовно е определяна като добра възможност за ваканция с цел дигитална детоксикация – пътуване до ловците на казахски орли в планината Алтай ще ви отведе далеч от градове, пътища и мрежи за мобилни телефони. Но в столицата на Монголия - Уланбатор, където живее мнозинството от населението, има добра интернет връзка.

Къде е забранен интернетът?
Истинска дигитална детоксикация може да бъде открита в Северна Корея. Причината е, че туристите, които посещават страната, нямат право да влизат в интернет. Чуждестранните мобилни мрежи не работят, а местните SIM карти са скъпи и ненадеждни. По инория на съдбата, Северна Корея има добра интернет връзка. Защо? „Заради тоновете вносни китайски мобилни телефони с китайски SIM карти“, обяснява Мартин Леви от американската компания Cloudflare.

В Куба се изисква специално разрешение, за да влезете в интернет и използването на глобалната мрежа се следи много внимателно. В големите градове могат да бъдат открити места с wi-fi, но по-голямата част от населението на страната живее офлайн. Други страни, в които интернетът е забранен, са Мианмар и Беларус. Akamai изрежда и 12 страни, в които достъпът до интернет е сгрого ограничен от гледна точка на съдържание и дейност. В Китай можете да влизате само в сайтове, чиито сървър се намира в страната. Така че не очаквайте да имате достъп до любимите си сайтове.

Други страни, налагащи ограничения на интернет, са Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия, Куба, Египет, Иран, Сирия, Тунис, Турменистан, Узбекистан и Виетнам.

Факт е, че светът става все по-свързан с интернет. Преди известно време бяха свързани базовите лагери на Еверест, а бразилските телекоми прокарват оптични кабели в Амазонка.

Източник: profit.bg

Прочетете още