Пролетно почистване 2017

Пролетно почистване 2017
3 Април 2017

Традиционната кампания Пролетно почистване на Столична община, започва от 02 април 2017 г. и  ще продължи до 28 април  2017 год. под мотото „Заедно за по – чиста и зелена столица“.

Всички заедно можем да се включим в инициативите, с цел  да  да превърнем града, в който живеем, учим и работим, в  още по- привлекателно, чисто, зелено и уютно място. Целта на кампанията е да се привлекат по-голям брой  граждани, които да се включат активно в дейностите по почистването и озеленяването на столицата. Да продължат инициативите по затревяване на свободни площи, засаждане на цветя и храсти в междублоковите пространства, залесяване на паркове и градинки, засаждане на  естествени зелени ветрозащитни пояси в крайградските райони. 

Кампанията ще протече на три етапа:

Първи етап: „Заедно да почистим и поддържаме своя квартал” от 02.04. - 13.04.2017 г. – почистване на  прилежащите територии към жилищни сгради, еднофамилни къщи, дворове, паркинги, държавни и общински учреждения, паркове, детски и спортни площадки, градинки, междублокови пространства, затревяване на свободни общински площи и др., засаждане на растителност.

Втори етап: „За по-чиста и зелена София” от 18.04.- 21.04.2017 г. – озеленяване на училищни дворове, детски заведения, територии около паметници, затревяване на свободни общински места, засаждане на  дървета, нискостеблени храсти и цветя в градинки и паркове, възстановяване на пейки  /подмяна на счупени летви/ и боядисване на същите; премахване на изоставени, ръждясали табели от стълбове по улици и булеварди, почистване на ел. табла от агитационни материали, рисуване от спонсори.

Трети етап: „Привлекателни и уютни места за отдих и туризъм” от 24.04.- 28.04.2017 г. - почистване на територии около манастири, крайградски места и  зони за отдих,   затревяване на свободни площи, засаждане на дървета, нискостеблена растителност, цветя.

Столична община осигурява: 

Логистика на кампанията
Чували и ръкавици
Посадъчен материал
Места, които  да почистим, облагородим или залесим

Информация за това как да станете доброволец, ще намерите тук:
- на телефони 02 /987 55 55 , 02/ 9377 566,
- на телефоните на районните инспекторати от 08.30 ч до 10.00 ч и от 15.30 ч. до 17.00 ч.

Какво трябва да знам по време на кампанията:
В контейнерите за битов отпадък и тези за разделно събиране на отпадъци от опаковки, не се поставят: отпадъци  от почистването на  мазета, тавани и общи части на сгради, строителни отпадъци от ремонтни дейности, опасни отпадъци, излязло от употреба електрическо и електронно оборудване.
Събраните от почистването отпадъци да се поставят в чували до контейнерите  за битов отпадък.
Да не кастрим, режем, премахваме клони на дървета и храсти без разрешително от Районната администрация.
Клони от кастрене на дървета и храсти да се поставят в тревните площи  на разстояние от контейнерите за битов отпадък, с цел да не се смесват с едрогабаритните отпадъци.

Прочетете още