София преди 100 години от високо (снимки)

София преди 100 години от високо (снимки)
blog.gruborpub.com
17 Септември 2019

С навлизането на дрон-фотографията днес не е трудно да намерим снимки на любими градски пространства от въздуха. Колко по-ценно обаче е да видим центъра на столицата през 20-те години на миналия век, сниман от самолет? Такъв кадър публикуваха в блога "Стара София". На него е видимо пространството между булевардите "Цар Освободител", "Евлоги Георгиев" и "Александър I".

На фотографията можем да видим някои запазени елементи на централната градска част, които са същите и до днес, някои променени,някои неузнаваеми и някои несъществуващи. Църквата "Св. Седмочисленици" е на мястото си на ул. "Граф Игнатиев", но любимата на софиянци градинка пред нея все още я няма. Вместо нея там има ... затвор. От "Стара София" припомнят, че това са помещенията за каторжници към Черната джамия, които ще бъдат разрушени през 1926 година.

Ценната въздушна фотография най-вероятно е направена година преди това, смятат от блога. Доказателството е неузнаваемата сграда на Народния театър, която е в началния си етап на реконструкция, две години след големия пожар през 1923 година.





Кръстовището на "Граф Игнатиев", "Васил Левски" и "Патриарх Евтимий" трудно може да бъде разпознато от хората, които днес си правят срещи на "Попа". Там обаче е стоящата и досега къща на инж. Момчилов, позната ни като Нотариата. Далеч от днешния си вид е и площад "Славейков", а Ректората на Софийския университет е представляван само от първоначалния си изкоп. 

"Снимката е ценна и заради граничния период в историята на София, който ни показва - само няколко години по-късно в града се отприщва вълна от многоетажно кооперативно строителство, което променя облика на столицата, заличавайки много от доминиращите до този момент 2 и 3-етажни семейни къщи от края на 19 и началото на 20 век", допълват от "Стара София".


Детайл: Храмът "Свети Седмочисленици" и околното пространство със сградата на 6 ОУ "Граф Игнатиев". Градината при църквата все още липсва, на нейно място се виждат сградите на известния затвор при Черната джамия, които ще бъдат разрушени през 1926 г.


Детайл: Площад "Народно събрание" и пресечката на булевардите "Цар Освободител" и "Васил Левски". Вижда се изкопът за бъдещата сграда на Ректората на Софийския университет.




Източник: Стара София

Прочетете още