Законодателят реши - домашните кучета на разходка само с повод

Законодателят реши - домашните кучета на разходка само с повод
Снимка: Barney Moss
26 Ноември 2015

Домашните кучета - задължително с повод! Парламентът прие промени в Закона за ветеринарно-медицинската дейност, с които се забранява на стопаните да пускат любимците си да се разхождат на свобода.

При неспазване на новите правила ги грози глоба до 150 лева при първо нарушение и до 300 - при второ.

Задължението кучетата да се водят на каишка съществува и в момента, но в общинските наредби на отделните населени места. Сега се разписва и в закона.

Друг е въпросът за липсата на обособени "кучешки градинки", където домашните любимци да могат да препускат на воля. Ако във всеки квартал се отдели едно междублоково пространство за кучетата, би било чудесно. И все пак, ако живеете в другия край на квартала и тази градинка не ви е точно под носа, представете си как взимате на 1 дъх няколко преки, за да стигнете до въпросното позволено място, което в летните жеги би означавало на финалната права да влачите кучето, а очите му да изхвръкнат от пръхтене... Да не говорим, че дотогава животинчето ще си е свършило всичката работа по пътя, защото няма как да разбере ако му кажате, че го водите на зелена тоалетна... 

Нещата, както винаги, са недомислени. Но и за тях има закони. И глоби. Над 300 лв. ще бъде глобата за стопани, които разхождат кучетата си без повод, както и ако не си носят найлонови торбички в парка, за да обират изпражненията им.Същите сериозни санкции са замислени и за собствениците на домашни животни, които ги изхвърлят навън и така ги превръщат в бездомни.

В случай, че ви интересува, това са местата (в София), на които е позволено да разхождате домашните си любимци. На всяко друго място, явно, е забранено да се показвате с кучето си.  Ще ги откриете тук (линк).
 

Прочетете още