10 неща, които да направим сутрин за един по-добър ден

10 неща, които да направим сутрин за един по-добър ден
Снимка: Nenad Stojkovic
8 Септември 2022

Часът е 06:30. Алармата отново звъни безпощадно, зовейки те за работа. В момента, щом отвориш очи, си съжалил за снощния епизод на „Игра на тронове“, който си си казал, че можеш да изгледаш. Ставаш от леглото едва-едва и мигновено започваш да мразиш работата си.

Не! Скъсай с вредните навици и негативното настроение още от сутринта и промени рутината си незабавно, за да се чувстваш пълноценен и щастлив. В следващите реда сме подготвили списък, който ще ти помогне да имаш хубава сутрин и по-добър ден.

Не натискай „Snooze“!
Когато чуеш проклетата аларма, просто стани, колкото и да не ти се иска! Ще си благодариш по-късно, когато видиш колко бързо си се разсънил и не ти се спи.

Пусни нещо във фурната
Представи си колко по-добре ще се чувстваш, когато знаеш, че има нещо за хапване, като се прибереш. Не е толкова трудоемко да си направиш три-четири заготовки от вечерта, сутринта да ги изпечеш и после вечерята ти да бъде готова, веднага, след като се прибереш.

Измий си чиниите още след закуска
Не оставяй мръсните съдове да те чакат в мивката, като се върнеш от работа. Тогава също няма да ти се мият. След като закусиш – измий набързо използваната от тях и се прибери, без да имаш сто задължения.4. Остави остатъка от кафето си в хладилника

Често се случва, когато сутрин бързаме за работа, да нямаме време да изпием цялата си чаша с кафе. Вместо да го зарязваш на масата и после чашата да бъде за изхвърляне, прибери го в хладилника. Върни се от работа, извади си две ледчета и прясно мляко – воала, имаш блиц фрапе!

Вземи си обяд
Масово стана практика всички да си носим храна от вкъщи. Продават какви ли не кутийки с прегради, бурканчета, чашки, които дори искаш да си ги купиш, защото са красиви. Когато си носиш обяд от вкъщи, предотвратяваш както изхвърлянето на остатъци храна, така и харченето на пари за обяд.

Помисли за утре
Още от сутринта можеш така да подредиш деня си, че да свършиш работа и за утрешния ден. Не отлагай пазаруването на продукти, нагласяй нещата си за сутринта още от вечерта и улесни работата си за целия ден.

Погрижи се добре за тялото си и външния си вид
Някои хора нямат време да тренират сутрин, веднага като станат. Това обаче не пречи да направиш леко разтягане, бърза гимнастика или дори просто разходка пеша до работа, вместо с автомобила. Отдели време да се почувстваш здрав, изяж един плод, пий чаша топла вода и се виж в огледалото като по-красив човек – отвън и отвътре.8. Пусни си душ

Не стига, че помагат за разсънване, ами и за наш късмет душовете след сън са полезни и за кожата. Отново е едно нещо по-малко за вечерта, ако те домързи да се изкъпеш преди да си легнеш и ти помага да си по-енергичен през деня, защото водата те е оставила свеж и събуден.

Подреди си вкъщи
Често вечер оставяме дрехи по столовете… Или са ни идвали на гости и сме зарязали къщата след това… Уморени просто се мятаме в леглото. Не напускай дома си в кочина, защото, като се прибереш, отново ще я завариш същата. Ако успееш да поразчистиш и подредиш сутринта, ще имаш още една задача по-малко, като се прибереш. И не забравяй също да си изхвърлиш боклука!

Направи си списък със задачи
Научно доказано е, че ние, хората, помним по-добре, когато си записваме. Независимо дали ще бъде на лист хартия, или на бележките ти в телефона, отдели две-три минутки да си направиш списък със задачи, в който да отбележиш кои са ти най-важните и спешни са вършене и кои могат да почакат. Така не само ще улесниш мисловния си процес през деня, а и ще си сигурен, че нищо няма да забравиш.

Това са няколко лесни стъпки сутрин, които всеки от нас би могъл да спазва за по-хубав ден. Опитай се да напаснеш някои от тях със собствената си рутина и виж как улесняваш живота си с всеки изминал ден.

Прочетете още