10 тайни на добрите лъжци

10 тайни на добрите лъжци
31 Март 2021

Искаш да лъжеш повече и по-добре? Признай си, че е така и прочети тази статия:

Хората имат вроденото умение да лъжат и да са непочтени, факт. И за това си има основателна причина: да можем да манипулираме очакванията на всички около нас е основен белег за оцеляване в социалния живот. И наистина този факт се доказва и през 1999г от проучване на психолога Робърт Фелдман от университета в Масачузетс, което показа, че най-популярните деца сред връстниците си са и най-ефективните и добри лъжци.

Това че нашите способности в момента са на едно ниво, не означава, че не можем да ги подобрим с практика и упражнения, да точно така с упражнения по лъжене! 

Не забравяйте, че тази информация, освен да ви помогне да лъжете повече и по-добре, може да ви е от полза да си помогнете в откриването на измами и лъжи, прилагани върху вас.

1. Да имаш причина

“Затворите са пълни с лоши лъжци” казва психологът Чарлз Форд, автор на книгата “Лъжи, лъжи, лъжи” “Добрите лъжци са навън и работят или за правителството или имат преуспяващ собствен бизнес”. Така че каква е голямата разлика? Основно, казва Форд, трика е да се лъже колкото е възможно по-малко-единствено в случаите, когато имате действително какво да спечелите.

“Патологичните лъжци не могат да спрат себе си от това да лъжат постоянно, така че те постоянно изричат много и малки лъжи така че постоянно могат да ги хванат” Истинските експерти, манипулатори от друга страна, пестят боеприпасите си, държат ги в ръката си за подходящия момент и не си правят труда да лъжат, освен когато ще вземат нещо, което наистина искат!

Лъжете само тогава, когато наистина резултата си струва и ще получите нещо в действителност-това се казва да имаш основателна причина!

2. Положете една добра основа

Не чакайте, да се докарате да сте на разпит под светлината на прожекторите и да ви карат да си изпеете всичко. Изследване през 1990г от психолога Бил Фланаган показа, че лъжците, които разработват в детайли своята лъжлива история преди да я пуснат в обръщение, са имали значително по голям успех, отколкото тези, които не са обърнали внимание на детайлите и не са обогатили лъжата и манипулацията си с тях. Както във всичко в живота и тук практиката ще ви направи перфектни. “По лесно е да хванеш някого в лъжа за първи път, когато лъже” казва психологът д-р Синтия Коен.

3. Кажете истината, но подвеждащо

Най-трудно се хващат тези лъжи, които всъщност не са истински лъжи! Ти си казваш истината, но по начин, който оставя грешно впечатление, след което винаги можеш да се измъкнеш чист, достоен и почтен/какъвто всъщност не си/.А и ако си много набожен, технически това си е само половин грях. Проучване отново от 1990г на патологични лъжци в Ню Йорк показва че тези, които са можели да избегнат последващи въпроси свързани с лъжата си са били значително по-успешни в техните измами.

4. Трябва да знаеш каква точно е целта ти

Добрите лъжци имат една и съща дарба на добри комуникатори. Имат способността лесно да влязат в главата на слушателите си. Съпричастността, емпатията, това са все неща, които събеседника иска да чуе и да усети от отсрещната страна и добрия лъжец му ги осигурява щедро, в големи количества като така избягва съмнението и засилва доверието в мишената.

“За да осъществите надеждна лъжа, трябва да вземете под внимание гледната точка на събеседника си, който искате да излъжете” казва Каролин Саарни, редактор на книгата “Лъжа и измама в ежедневието”. Основното тук е да знаеш каквото те знаят. Бъди наясно с техните интереси, дейности и слабости, така че нещастният човечец да те хареса и да можеш да прикриеш следите си!

5. Дръжте фактите си точни

“Един от проблемите на успешните лъжци е това, че тази работа е доста трудна” казва психолога Майкъл Люис. “Вие трябва да бъдете много последователни в това, за което лъжете” Това означава да отбелязвате и запомняте всяка подробност и да ги редите като пирон на дъска-един до друг. Ако ще лъжете доста хора, пишете си бележки. Защо ли?

“Едно от нещата, които доста от лъжците правят, а и всички ние, е че даваме постоянно различна информация на различните хора, които срещаме в ежедневието си, след което ще трябва отново да се сетим какво точно сме казвали и правили със същите тези хора. Особено ако те са цел на нашите лъжи и манипулации. А това никак не е лесна работа.Много лесно можем да се объркаме” казва д-р Греъм Джини Скот, автор на книгата “Истината за лъжата”

6. Остани фокусиран

“Когато се опитвам да хвана един лъжец, аз гледам да видя колко отдаден е на това, което ми казва”, казва сержант Джон Ярброу-разпитващ експерт в отдел убийства на Лос Анджелиската шерифска служба.Една от причините повечето хора да са лоши лъжци, е че те намират лъженето за дълбоко неприятна дейност и съвестта започва да ги гризе дотолкова, че чак се забелязва.

Страхът и вината стават очевидни и се виждат по лицето, когато се изпитат от нас хората.Тези, на които им е неприятно да лъжат и съответно са много лоши лъжци ако се наложи да лъжат искат да минат през процеса, колкото се може по бързо, за да почувстват облекчение и започват да се чувстват по-добре, когато се смени темата свързана с лъжата, която са изрекли.

Наистина добрите лъжци от друга страна действително се наслаждават на процеса да мамят и лъжат другите хора. “Най-добрите лъжци не показват никакъв срам или угризения, защото просто нямат такива чувства, не ги усещат”, казва д-р Коен. “Те изпитват тръпка от активното подвеждане на другите хора. Те са добри в това, радват се и се възползват от това предизвикателство”

7. Наблюдавай своите сигнали

Широкоразпространен сред хората е мнението че повечето хора постоянно шават, почесват се по носа, пипат се за косата, нервничат, заекват и т.н, когато лъжат-все очевадни вербални сигнали. Но изследванията показват, че това просто не е така. В своето проучване на ученици от 1999г, д-р Фелдман установява, че невербалните сигнали /а не вербалните с разните докосвания на носа и т.н./ са основни за установяването на това, че някой се е измъкнал с лъжи.”Успешните лъжци са по-добри в контролирането на невербалните сигнали, неща като контакт с очите и други такива действия без фактическо физическо, вербално движение” казва той.

8. Не оказвайте прекален натиск

Ако вашата цел е на път да стане подозрителна, време е да повишите емоционалните залози. “Най-добрите лъжци са естествени манипулатори”, казва сержант Ярброу. Той цитира великата сцена от филма “Първичен инстинкт” като идеален пример за естествено и предизвикателно поведение/няма смисъл да ви казвам коя е сцената нали, сетихте се вече/. Ярброу обяснява че да се използва сексуалната възбуда или емоционално да се отвлече вниманието на интервюиращия е страхотна и успешна форма на манипулация. Опитайте я…

9. Контраатака

Факт е че повечето от нас се чувстват некомфортно, особено със себе си, когато казваме лъжи, камо ли ако и ни обвинят в това. Този дискомфорт може да се използва в полза на лъжеца.

“Често ще видите политиците да отвръщат на обвиненията към тях с агресия и контраобвинения”, казва Стан Уолтърс. Особено това, което наблюдаваме с изнесените разговори в пресата и скандала с подслушването. От него можем да забележим убийствени учебни примери за супер нагли и необмислени лъжи.

А и защо винаги когато се говори за лъжи се дават за пример политиците…замисляли ли сте се? “Това към което ще се стремя е да накарам критиците да стоят далеч от въпроса, за който ме обвиняват, така че да са принудени да съберат ресурсите си и вниманието си за борба с друга, по изгодна на мен опорна точка”, казва още Стан!

10. Сделка

Дори когато куката им е на гърлото добрите лъжци често могат да избягат и от най-лошото, като използват процеса наречен от психолозите-пазарлък или договаряне.

“Искаш да се облекчи, да се омекоти или напълно да се премахне чувството за отговорност от това че си излъгал” обяснява изследователя Мария де Палма.

Ако можеш да намалиш отговорността за вината, която върви с лъжата, ти наистина може да очакваш добри резултати от лъжата.

И не забравяйте, че предрасъдаците, чувството на вина, угризенията са си само ваш проблем, те са вътре във вас и ви изяждат само вас и никой друг!

статията е по материали от списанието “Psychologytoday“

 

 

Прочетете още