23 май - Световен ден на морските костенурки

23 май - Световен ден на морските костенурки
Снимка: Tchami
23 Май 2020

Името на зелената морска костенурка произлиза от зеления цвят на подкожната ѝ мазнина, а причината за този цвят са пигменти от водораслите, с които се храни. Зелената морска костенурка достига на дължина до 1,5м и може да тежи до 395кг, което я прави най-голямата костенурка с костен панцир. 

Видът се среща в тропичните и субтропичните морета по целия свят, като две от най-големите групи се намират в Атлантическия и Тихия океан. Тези костенурки не се срещат в Черно море, тъй като водите му са твърде студени, но е известен един екземпляр, уловен през 1898 при Созопол, за който се смята, че е преминал случайно през Дарданелите и Босфора от Средиземно море.

Костенурките съществуват още от ерата на динозаврите и това ги прави едни от най-старите животни на земята. Те имат богато разнообразие от видове и могат да бъдат срещнати почти навсякъде. Горски, пустинни, морски или сладководни, тези сладури ни радват с присъствието си.

Техният образ често е описван в детски приказки и митове и се свързва с мъдрост и дълголетие. Представяме ви 10 интересни факта за символа на дълголетието – костенурките.

1. Костенурките за защитени с черупка, но това не ги прави неуязвими. Те са любимо ястие не само на хората, но и на ягуарите.

2. Кожестата костенурка е най-големият представител сред всички видове костенурки. Възрастният индивид може да тежи около 900 килограма. Тя обича да похапва отровни медузи и това прави месото ѝ отровно.

3. Костенурките умеят да различават и да си спомнят човешките лица.

4. Най-старият фосил от костенурка, който е открит и изследван, датира на повече от 220 млн. години.

5. Блатната костенурка е най-добра в гладуването. Тя може да издържи без храна цели 5 години.

6. Някога костенурките са имали зъби. Те обаче не са можели да си скриват главата в черупката.

7. Костенурки има на всички континенти, единственото изключение е Антарктида.

8. Водните костенурки са много по-бързи от тези на сушата. Те достигат до скорост от 35 км/ч.

9. Когато снесат яйцата си, костенурките забравят за тях. От всички съществуващи видове, само един се грижи за своето потомство.

10. Морските костенурки умеят да се ориентират прекрасно в пространството. Това правят като използват магнитното поле на нашата планета.

Прочетете още