Adele намалява стреса в трафика

Adele намалява стреса в трафика
Снимка: Ivan Radic
25 Ноември 2019

Бразилски учени установиха, че песните на Adele поддържат постоянен пулса и намаляват стреса, когато човек шофира в пиков час. Успокояващи за слушане в трафика са и песните на Enya.

Учените от два университета в Сао Пауло проверили теорията си с жени, шофиращи в бразилския град Марилия. Плейлистът се състоял от версии на пиано на хитовете Hello и Someone Like You на Adele, Exile на Enya, инструментална версия на Amazing Grace на Chris Tomlin и мелодията за медитация Electra на Airstream.

Наблюдаваните дами са шофирали по натоварени улици 3км в Марилия в автомобил, предоставен от учените. Те са изминавали отсечките средно за 20 мин. В единия тест шофирали с музика, а в другия - на тихо. Учените измервали постоянно сърдечния им ритъм. Музиката намалила колебанията в сърдечния ритъм, а това с времето би помогнало за избягване на сериозни проблеми със сърцето.

„Установихме, че сърдечният стрес у участничките в експеримента намалява, когато слушат музика, докато шофират“, каза проф. Витор Валенти от екипа.

Сърдечният стрес е показател колко се натоварва сърцето. Когато хората са стресирани, организмът им освобождава съединения, които ускоряват сърцето и вдигат кръвното налягане. Това увеличава опасността от увреждащо възпаление или инфаркт за хората, които вече имат проблеми. Продължителните периоди с възпаление или високо кръвно предразполагат към развиване на сърдечносъдово заболяване, сърдечна недостатъчност, деменция, инсулт.

Известно е, че музиката подсъзнателно влияе върху ритъма на мозъчните вълни и регулира активността на нервната система, като сваля кръвното налягане и пулса.

Прочетете още