Радио ENERGY и Министерството на туризма представят: ПОКАЖИ МИ БЪЛГАРИЯ

Радио ENERGY и Министерството на туризма представят: ПОКАЖИ МИ БЪЛГАРИЯ
9 Април 2024

Радио ENERGY и Министерството на туризма представят:

ПОКАЖИ МИ БЪЛГАРИЯ!


Всяка събота ще правим ефирна разходка из някой от градовете на България. Ще те запознаваме с туристическите забележителности на региона и ще даваме идеи за твоето уикенд пътуване. Тази седмица ще пътуваме до Бургас.

Бурга̀с е най-големият град в Югоизточна България и вторият по големина на българското Черноморие. До Бургас се намират: най-голямата в Югоизточна Европа химическа и нефтена рафинерия, международното и второто по натовареност българско летище; най-голямото българско пристанище; единственото нефтено пристанище в страната.

В Бургас е разположен Черноморският риболовен флот, част от Българския военноморски флот и бреговата охрана. Няколкото природни резервата и защитени местности, античните и средновековните селища, Черно море, Странджа и ежегодните фестивали привличат множество туристи. Бургас е известен в България като „Градът на птиците и езерата“. Заради множеството културни събития и фестивали провеждани в Бургас, особено в летния сезон, градът е наричан „лятната фестивална столица на България“.

 Бургаската катедрала, носеща името на славянските просветители — светите братя Кирил и Методий, и защитената местност Пода са сред стоте национални туристически обекта. Манастирът „Света Анастасия“ на едноименния остров във водите на Бургаския залив е единственият запазен средновековен островен манастир в Черно море.

Етнографският музей в Бургас се намира в някогашната къща на търговеца Димитър Бракалов. Възрожденската къща, запазена в оригиналния си вид, е построена през 1873 година и се намира в близост до катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“. Там се помещават сбирките от български носии и накити, характерни за населението на Бургас. 

В Археологическия музей се намират експозиции, свързани с града, региона и морската тематика от дълбока древност, античността до падането на региона под османска власт. Разнообразието на флората и фауната на Бургас и региона е събрано в Природонаучния музей в трите постоянни изложби „Магичният свят на камъка“, „Флора и фауна на планината Странджа“, „Птичи ресурси на Бургаските влажни зони“.

Най-новият музей е Къща музей на поетесата Петя Дубарова. 

В града има изградени множество паркове и зелени площи. Морската градина е белият дроб на града и паметник от национално значение. От градината се открива широка гледка към Бургаския залив, както и към Поморие и Созопол и северните поли на Странджа планина.

Местността Пода е разположена на юг от центъра на Бургас. Името на местността произлиза от дървен сал – „под“, теглен от въже, посредством който се преминавало през пороса на езерото Мандра до началото на 20 век. Със заповед на Министерството на околната среда и водите част от местността е обявена за защитена и предоставена за стопанисване и управление на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Така става първата защитена територия в България, предоставена за стопанисване на неправителствена организация. В нея са наблюдавани 273 вида птици, което я нарежда сред най-богатите в орнитологично отношение местности в Европа. 

Един от символите на град Бургас и любимо място за разходки на бургазлии и гости на града е Бургаският мост. Навлиза близо 300 метра навътре в морето. От 22 метровата наблюдателница се разкрива невероятна гледка към мистичния Остров „Света Анастасия”. 

На територията на топлото и красиво Южно Черноморие е разположен живописния и страховит остров Света Анастасия. Намира се на около седем километра от Бургас.   

Лечебната луга – Бургас -Лугата е  известна с лечебните си свойства от дълги години. Тя се използва в балнеологията и медицината, за нея  е известно, че лекува над 90 вида заболявания

Археологически резерват Деултум – Дебелт се намира на 10 км западно от Бургас, в землището на средецкото село Дебелт. Деултум е единственият археологически обект на територията на страната със знак "Европейско културно наследство".

Акве Калиде е място, събрало в себе си дългогодишна история, предоставящо възможност на посетителите си да си отпочинат и да се позабавляват. На мястото са намерени археологически ценности – римските бани от І век сл. Хр със студен и топъл басейн, крепостните стени на древния град Терме, различни средновековни помещения, които са достъпни за посетителите чрез модерните пасарелки, които правят лесно преминаването и разглеждането им.

За шеста поредна година Морска гара Бургас ще бъде домакин на най-обичаното лятно събитие - SPICE Music Festival. Фиестата ще се проведе на 2 и 3 август с участието на E-Type, 2 Unlimited, Fragma, Gareth Gates, Lasgo, Groove Coverage, Captain Hollywood Project, Haddaway - това са само част от имена в програмата. Билети за SPICE Music Festival 2024 могат да бъдат закупени онлайн от Ticket Station Bulgaria, както и в магазини На Тъмно

От месец август 2014 г., Радио ENERGY звучи на 99.9 MHz в Бургас.

Кампанията "Покажи ми България" се осъществява с подкрепата на Министерството на туризма и се излъчва всяка събота по Радио ENERGY.

Прочетете още