Четенето на книги може да превърне хората в престъпници

Четенето на книги може да превърне хората в престъпници
Снимка: Dr. Matthias Ripp
10 Юни 2022

Звучи страшно, но много често животът има способността да имитира изкуството. За добро или за зло, съществуват много такива примери в историята. Такъв е случаят с редицата престъпници, които са използвали книгите като вдъхновение за своите престъпления и са подражавали на главните им герои.

Ще разгледаме кои литературни произведения са вдъхновявали реални хора да извършат престъпления. 

"Спасителят в ръжта"
Романът на Джей Ди Селинджър от 1951 г. повлиява на едно от най-известните престъпления в света: убийството на бившия член на популярната група Beatles - Джон Ленън в Ню Йорк на 8 декември 1980 г.

Марк Дейвид Чапман е определен за извършител на престъплението. Той твърди, че е бил вдъхновен от книгата „ Спасителят в ръжта“. Чапман дори я е чел, когато бил заловен от полицията на мястото на убийството. Така този типичен тийн роман се е превърнал в обект на поздражание.

"Портокал с часовников механизъм"
Може би не знаехте, че филмът на Стенли Кубрик от 1971 г. e именно адаптация на романа на Антъни Бърджес от 1962 г. Който е запознат с историята на книгата, а и на филма, знае, че там не липса едно истински екстремното ниво на насилие, които ги правят толкова популярни всъщност.

През 2003 г. банда, повлияна от историята, извършва серия от престъпления в Барселона, Испания. Те включват нападения над бездомни хора по улиците и друг вид насилие.

"Фондацията"
Поредицата научнофантастични книги на Айзък Азимов от 40-те и 50-те години на миналия век разказва за герой, който създава тайно общество, за да възстанови света след неговия срив. Когато той умира, тайното общество се превръща в религия.

През 1984 г. японският гуру Шоко Асахара създава култ към Страшния съд, известен като Аум Шинрикьо (което се превежда като "върховна истина"). Той също започва да събира хора, които да се кланят на него, а той от своя страна да прави опити да ги "спаси" от апокалипсиса.

Сектата е отговорна за нападението със зарин в токийското метро на 20 март 1995 г. При нападението са ранени повече от 5000 души и са убити 12 души. Асахара и други членове на сектата са осъдени на смърт и екзекутирани от японското правителство през 2018 г.

"Психо"
Вероятно сте по-запознати с филмовата адаптация на книгата на Брет Ийстън Елис от 1991 г. с участието на Крисчън Бейл. Е, точно те са вдъхновили Рюрик Ютинг, който твърди, че е истинският американски психопат. Твърди се, че това не само е била любимата му книга, но и че е боготворял серийния убиец в историята: Патрик Бейтман.

Подобно на Бейтман, Джутинг също е работил в сферата на финансите и също е бил жесток убиец. Той убива две жени в Хонконг.

Прочетете още