Гимнастички излязоха с цели бодита на Олимпийските игри в протест срещу сексизма (снимки)

Гимнастички излязоха с цели бодита на Олимпийските игри в протест срещу сексизма (снимки)
26 Юли 2021

Германските гимнастички излязоха облечени в бодита в цял ръст вместо оскъдните трика по време на тренировка на Олимпийските игри в Токио като знак на протест срещу сексизма в спорта, пише Tme. В Instagram пост състезателката Сара Фос написа: “Искахме да покажем, че всяка жена, въобще всички имат право да решат какво да облекат”, позирайки с нетипичния екип в тъмнорозово и черно.

Състезателките Елизабет Сейц, Ким Буй, Полин Шефер и Сара Фос ще представят страната си в екипите, покриващи краката и целия торс, без да нарушават официалните правила, тъй като късите трика не са задължителни, а са наложени във времето като стандарт.

Решението на гимнастичките бе предшествано от явяването на Сара Фос с цяло боди по време на Европейското първенство по художествена гимнастика – решение, което бе подкрепено от Националната спортна федерация. Още през април организацията заяви, че нейните гимнастички заемат позиция срещу сексизма в гимнастиката, добавяйки, че въпросът е изключително важен за предотвратяването на сексуалното насилие.

По-рано норвежкият женскли отбор по плажен хандбал се противопостави на нормата в облеклото на спортистките, заменяйки бикините с боксерки и си навлече глоби по време на състезанията. Тогава норвежката федерация застана зад спортистките и плати наложинте им санкции, а европейската федерация предложи преразглеждане на изискванията към състезателите.

Ходът на германските спортистки изпрати послание към всички останали, които не се чувстват комфортно в екипите си или се смятат принизени до сексуален обект.

Източник: Tme

Прочетете още