Големият дебат: тичането или ходенето е по-полезно за здравето?

Големият дебат: тичането или ходенето е по-полезно за здравето?
Снимка: Michael Reilly
12 Май 2022

Хората се делят на два типа: такива, които обичат да тичат и други, които предпочитат да вървят. Кой обаче от тези два вида физическа активност е всъщност по-полезен?

Някои хора избират да бягат сутрин, а други да се разхождат. И двата случая, ако това се извършва на чист въздух, ще наситите кръвта си с кислород. Редовната физическа активност може да подобри умствените ви способности, да намали разсейването, както и да повиши продуктивността и социалните ви умения. За постигането на този ефект са ви достатъчни само 30 минути движение поне три пъти седмично. 

Сега бягането е един от най-популярните видове спорт. Това е сравнително лесен и достъпен начин да поддържате форма. Въпреки това, ходенето с бързи темпове е много по-здравословно, защото помага за предотвратяване на заболявания на сърдечно-съдовата система и има по-малко противопоказания. Смята се, че ходенето е по-ефективна превенция на сърдечните заболявания от бягането. То намалява риска от сърдечно-съдови заболявания с 9%, а бягането с 4,5%. В същото време натоварването на ставите при ходене е по-ниско, което е важно за възрастните хора.

Често бягането се превръща в първата и основна физическа активност за хората, които искат да подобрят здравето си чрез спорт. Най-честата цел за тези, които бягат всеки ден, е да изгорят допълнителни калории и да поддържат тялото във форма. Това, което ще бъде изненада за мнозина, е, че ходенето може да гори калории също толкова ефективно, просто отнема малко повече време за това. Човек с тегло около 70 кг изгаря приблизително 156 калории за 30 минути ходене със скорост 5,5 км/ч. За да изгорите два пъти повече калории за същото време, трябва да бягате със скорост от 10 км/ч, което може да бъде проблем за много хора. 

Бягането обаче има доста голям недостатък и това е по-високият процент на наранявания. Проучванията показват, че младите хора, които бягат, имат 25% по-висок риск от нараняване, спрямо тези, които избират да ходят. Около 50% от "бегачите" се нараняват по един или друг начин по време на джогинг, докато сред предпочитащите ходене тази цифра е само 1%.

В същото време, бягането може да увеличи продължителността на живота повече от ходенето. Само 5-10 минути бягане със скорост 9-10 км/ч са достатъчни за намаляване на риска от смърт от сърдечно-съдови заболявания и други причини. Също така тези хора живеят средно 3,8-4,7 години по-дълго от тези, които не бягат. 

Ходенето и бягането имат своите предимства и недостатъци. Ето защо, за най-добра ефективност на физическите упражнения от този вид, би било най-добре да комбинирате ходене и бягане. Това ще намали вероятността от нараняване, като същевременно ще запази благоприятните ефекти върху здравето. Можете да добавите и силови упражнения, за да подобрите цялостната форма на тялото.

Прочетете още