Happy Birthday, P!NK - какво не знаете за рожденичката

Happy Birthday, P!NK - какво не знаете за рожденичката
www.nrj.fr/artistes/pink
8 Септември 2021

P!nk е сценичният псевдоним на Алиша Бет Мур (Alecia Beth Moore) – американска поп, рок, R’n’B, соул изпълнителка, композитор, текстописец, музикален продуцент. Родена е в американското градче Дойлстаун, щата Пенсилвания, в семейството на медицинска сестра и военен ветеран от Виетнам. Има брат, с две години по-голям от нея.

Любовта ѝ към музиката е силно повлияна от баща ѝ, който в детството ѝ често свирел на китара, изпълнявал заедно с нея собствени и популярни парчета, и самият той мечтаел да е рок-звезда. Още от малка Алиша се изявява с участия в местни артистични програми и конкурси. През 1987 г. родителите ѝ се развеждат, като 8-годишната Алиша и брат ѝ остават под попечителството на майката. Съкрушена от съпътстващите развода семейни скандали и раздялата с баща си, тя намира утеха единствено в музиката.

Следват бурни години за Пинк. Започва да пуши още на 9 г., на 12 експериментира с различни видове дрога, на 14 вече се бори с алкохолната зависимост, прекратява обучението си в местната гимназия, често задържана в местния полицейски участък за различни криминални прояви.

„Толкова пъти съм била на крачка от смъртта като малка. Опирали са ми пистолет в главата, и какво ли още не. Има толкова много деца без мечти и цели в живота, които лесно могат да се забъркат в разни опасни престъпления. Аз лично съм погребвала приятели. Родителите ми се опитваха да ме изправят някак, но все не им се получаваше. Никой не можеше да ми дава акъл. На всекиго казвах: Че какъв си ти“, спомня си Пинк.

След тежката емоционална криза, в която изпада след развода на родителите си, единственото, което я крепи е музиката.

Силно влияние ѝ оказва творчеството на Линда Пери (4 Non Blondes), Джанис Джоплин, Стивън Тайлър (Aerosmith), Фреди Меркюри (Queen), Мадона, Майкъл Джексън, 2Pac, Notorious B.I.G. и др. На 13-годишна възраст Пинк се присъединява като вокалистка към тийнейджърската пънк-рок банда Middleground. За няколко месеца Middleground добиват популярност и печелят няколко конкурса, но в последствие групата се разпада. Следва период на бурен нощен живот за Пинк. Една вечер тя се качва на сцената в един от местните клубове и привлича вниманието на посетителите с кавър на Мери Джей Блайдж. От този момент бързо набира популярност на местната клубна сцена, изоставя тежкия тийнейджърски период зад гърба си и се отдава изцяло на певческите си изяви.

През 1995 г. Алиша Мур заедно с две други момичета основават женската R’n’B-група Choice. Момичетата се местят в Атланта, където в продължение на две години живеят под един покрив и записват първия си албум.

През 1996 г. тяхната песен „Key To My Heart“ е включена в саундтрака на филма „Kazaam“. В края на 1997 г. Choice се разпадат, а Алиша решава да се отдаде на солова кариера под псевдонима Пинк (P!nk).

Първият самостоятелен албум на Пинк, озаглавен „Can’t Take Me Home“, е издаден през април, 2000 г. в САЩ и през септември, 2000 г. във Великобритания. С над 2 милиона продадени копия в САЩ, „Can’t Take Me Home“ се изкачва до 21-ва позиция в класацията „Billboard 200“ за най-продавани албуми.

Кариерата на Пинк набира популярност от 2000 г. насам. С 2 награди Grammy, 5 музикални награди на MTV, 2 награди BRIT и над 34 милиона продадени албума, през 2009 г. Пинк оглавява класацията на Billboard за поп-изпълнител на десетилетието (2000-2010 г.).

През 2011 е на 6 място за най-печелившите жени в музиката, с печалба от 22 милиона долара. През 2013 тя е в класацията на списание Forbes за най-скъпо платените музиканти, с печалба от 32 милиона долара.

 

Прочетете още