Храната е по-вкусна, когато ядем с ръце

Храната е по-вкусна, когато ядем с ръце
Снимка: Nenad Stojkovic
12 Февруари 2020

Храната е по-вкусна, когато ядем с ръце. Но това може да ни накара да консумираме повече от нея, предупреждават специалистите.

Контактът с ръцете засилва сензорното възприятие на мозъка още преди храната да попадне в устата, отбелязва "Дейли мейл". Това обаче се отнася само за хора, които обикновено се ограничават в яденето. Ако не правят това, храната не им е по-вкусна, когато я докосват с ръце.

Университетът "Стивънс" в Ню Йорк е доказал това в хода на експерименти. Половината от участниците са приемали храната с коктейлни пръчици, а останалите са я консумирали с пръсти. Ефектът е интересен. Двете групи не обработват информацията по един и същи начин. А при хората, които редовно контролират приема на храна, докосването с пръсти засилва сензорната реакция и така храната става по-желана и по-харесвана", казва ръководителката на проучването – българката доц. Адриана Маджаров.

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Retailing. Предишни изследвания, търсещи причината за това защо хората преяждат, са открили, че онези, които прекаляват с нежелана храна, може би имат пропуски в частта от мозъка, отговорна за самоконтрола. Канадски изследователи откриват, че когато частта от мозъка, участваща в силата на волята, известна като дорсолатерален префронтален кортекс, затихне, това води до по-силно желание у хората за консумацията на калорични храни.

Прочетете още