Историята на "Волния Уили"

Историята на
Снимка: briethe
19 Февруари 2020

Всички сме запознати със сюжета на световноизвестния филм "Волният Уили", но малцина знаят истинската история, която се крие зад филмовата лента. Тя започва през 1976 г. Именно тогава се ражда мъжката косатка Кейко - звездата на поредицата.

Едва три години по-късно бозайникът е заловен и продаден на парк в Исландия, а по-късно и препродаден на подобна институция в Канада, където са и първите му изяви пред публика. Тогава започват и първите му здравословни проблеми. Завъртян в ръцете на жадната публика, той бива преместен в трети парк край Мексико, преди окончателното му участие като главната звезда във филма "Волният Уили".

По време на снимките, състоянието му се влошава. Заради продукцията той набира изключителна популярност и привлича вниманието на продуцентската къща Warner Bros. Warner Bros създават фондация за освобождаването на косатката и връщането ѝ в естествения й хабитат. Милиони са събрани, изградена е подходяща среда за аклиматизирането на Кейко и през 1996 г. той е върнат в Исландия, в защитения залив Клетсвик. По-късно е пуснат в открития океан. Косатката е проследена с помощта на чипове, ала наблюденията показват, че губи апетит и изпада в летаргия до смъртта си през 2003 г.

Официална причина за смъртта е пневмония. Ала истинската се корени много по-дълбоко – в откъсването на бозайник от естествената му среда. Гневът от тази история поражда ответен отговор под формата на арт инсталация с името "Sa la na, a yuum, iasis laissez faire, laissez passer" (2019). Представена за първи път от Biquini wax esp - независима организация, която представя творбите на редица художници, писатели и оратори - днес може да бъде видяна в Palais de Tokyo, Париж.

Инсталацията представлява фигура на разлагащото се тяло на косатката Кейко, обградено от символни знаци на американската поп култура по онова време. Това са познати на всички герои на Nickelodeon, Warner Bros, Nintendo, Cartoon Network.

Гротескната творба олицетворява не само трагичната съдба на експлоатирания бозайник, но открива пред нас съдбата на Мексико през 90-те години. Страната е американизирана и безпощадно ограбена, шири се безработица, корупция, прекомерна употреба на наркотици, инфлация.

На японски Кейко (Keiko) означава "късметлия", а видът му се нарича още "орка" или "кит убиец", макар да се води за член на семейството на делфините. 

Прочетете още