Изключваме символично осветлението си за 60 минути в инициативата "Часът на Земята"

Изключваме символично осветлението си за 60 минути в инициативата
Снимка: Adam Sundana
23 Март 2024

Точно в 20:30ч. милиони домакинства по света ще изключат символично осветлението си за един час, за да покажат своя ангажимент към планетата. Така ще бъде отбелязана инициативата "Часът на Земята" на природозащитната организация WWF, съобщиха от организацията. 

В същото време знакови здания като Айфеловата кула, Операта в Сидни, Емпайър Стейт Билдинг и стотици други ще изгасят светлините, за да насърчат правителствата, бизнеса и всички нас да дадем своя принос към изграждането на устойчиво общо бъдеще.

„Очакваме милиони хора от 190 държави да надградят започнатото и да насочат общественото внимание към негативния ефект от климатичните промени и загубата на биоразнообразие. Данните от доклада на WWF „Жива планета“ сочат, че днес ние унищожаваме природата с безпрецедентни темпове. Часът на Земята иска да вдъхнови глобални действия за нейното опазване и да покаже какво влияние могат да имат малките постъпки върху голямата планета“, разказва Калина Бояджиева от WWF, координатор на "Часът на Земята" за България.

"Часът на Земята" в България
България също няма да остане безучастна към празника на Земята. Редица светофари в центъра на столицата ще светят със зелени сърца през съботния ден. А по стара традиция емблематични софийски сгради ще притъмнят фасадите си между 20:30 ч. и 21:30 ч. Сред тях са Храм-паметника „Св. Александър Невски“, Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, Народният театър „Иван Вазов“, Археологическият музей, статуята „Св. София“, Националната и Градската художествени галерии, паметника на Цар Освободител на площад „Народно събрание“ и много други. 

С инициативата Часът на Земята природозащитната организация WWF отново призовава за живот в хармония с природата. Фокусът на кампанията „Подари природа. За нашето бъдеще“ е върху неразривната връзка между хората и околната среда, която хилядолетия наред поддържа развитието на човешките цивилизации. Часът на Земята е нещо повече от 60 минути на тъмно. Това е време за размисъл за нашето постоянно въздействие върху планетата. Ако работим заедно, можем да намалим емисиите на парникови газове, да предотвратим изчезването на животински видове и да направим така, че те да имат чисти и безопасни местообитания. Простият акт на изключване на осветлението може да повлияе на зараждането на колективни глобални действия, като същевременно даде надежда за бъдещето. Подаряването на един час на Земята ни напомня, че малките действия могат да доведат до голяма промяна. Защото не сме сами.

 

Прочетете още