Извънредното положение и как влияе то на психиката

Извънредното положение и как влияе то на психиката
Снимка: Esperluette
19 Март 2020

Можем ли да опазим психиката си и как да се справим с паниката по време на пандемията. С цел да се спре разпространението на коронавируса у нас, управляващите обявиха извънредно положение в България. Хората, затворени в домовете си и изплашени от ситуацията, често не успяват да контролират емоциите си.

"Много хора приемат зле това, че трябва да останат затворени. Някои се налага да приемат и успокоителни. За щастие това са редки случаи. Много е важно обаче да не се поддаваме на импулсивни емоции" коментира по NOVA телевизия психиатърът д-р Веселин Герев. Той сподели, че ситуацията и за него е нова и следи случващото се с интерес.

"Когато случаите на заболели от COVID-19 бяха само в Китай, всички ние гледахме с недоумение. След пренасянето на заразата в Европа обаче, настъпи паника. Хората започнаха да се презапасяват, тъй като се уплашиха от извънредното положение", допълни още специалистът.

Изречения от рода на "бъдете спокойни, всичко ще мине", според д-р Герев само могат да изострят напрежението допълнително.

"Съветвам повечето хора да бъдат разумни в постъпките и решенията си. Паниката и страхът се генерират от импулсивни емоции и действия, които могат да имат негативни последствия за обществото в тази ситуация", отбеляза психиатърът.

По думите му, това което плаши най-много хората, е думата "смърт". 

"Някои от тях треперят пред екраните, докато гледат новините. Препоръчвам им да гледат повече филми и да си намират занимания. Да пият кафе с приятели посредством социалните мрежи също е добра идея", каза в заключение д-р Веселин Герев.

Прочетете още