Какво си причиняваме с консумиране на вредна храна всеки ден

Какво си причиняваме с консумиране на вредна храна всеки ден
6 Октомври 2020

Нездравословната храна – трудно е да не си хапнеш, още по-трудно е да спреш да я ядеш. Разбира се, ако от време на време си позволявате по малко чипс, това няма да ви навреди, но ако всеки ден посягате към нездравословната храна ще имате проблеми.

Вредната храна може да е много вкусна, но носи със себе си опасни последици за организма ни. Всекидневното похапване на бургери и чипсове например, може да навреди сериозно на здравето ви. Една от последиците е, че ще напълнеете.

Да, ще ви бъде вкусно, но няма да изглеждате много добре. Ако ядете свръхпреработена храна, ще похапвате с до 500 калории повече от хората, които ядат по-малко преработени храни. Това неминуемо ще се отрази на килограмите ви.

Настроението ви се променя
Това, което слагате в тялото си всеки ден, оказва влияние върху настроението ви. 90% от серотониновите рецептори се намират в червата, така че трябва да храните правилно червата си. Освен това здравословният хранителен режим помага в борбата с депресията.

Вредите на сърцето си
Вредната храна най-често съдържа прекалено много сол или захар, понякога и двете. Храните с високо добавено съдържание на захар и натрий могат да доведат до сърдечно-съдови заболявания. Инсултът, сърдечната недостатъчност, ракът на стомаха и бъбречните заболявания са свързани с прекомерния прием на натрий.

Ще имате проблеми с кожата
Ако имате проблеми с кожата и ви излизат често пъпки, първо погледнете храната, която ядете. Много от консервантите и съставките, открити в преработените храни, често могат да попречат на чистата и здрава кожа.

Постоянно сте гладни
Храните с високо съдържание на сол и захар имат свойството да ви карат да искате още и още от тях. Тези храни насърчават преяждането. Те обаче не осигуряват никакви хранителни вещества за организма ви и скоро отново сте гладни.

Хормонален дисбаланс
Ако консумирате твърде много калории от мазнини и прости захари, това може да обърка правилното функциониране на хормоните лептин и грелин. Резултатът? Способността на тялото ви да регулира теглото, а и метаболизмът вече не работи както трябва.

Прочетете още