Лебед умря от мъка, след като изпочупиха яйцата му

Лебед умря от мъка, след като изпочупиха яйцата му
Снимка: Barbara Eckstein
25 Юни 2020

Лебед в английския град Манчестър е умрял от мъка, след като вандали са счупили яйцата му с тухли. Яйцата са били унищожени преди  месец, а женската птица е починала миналата седмица.

Според местните еколози, бащата е напуснал гнездото преди две седмици, заради стреса, причинен от вандалите. Те забелязали, че след като яйцата били изпочупени, двете птици започнали да се държат летаргично и дори спрели да бранят територията си от други птици. Малко след това мъжкият изчезнал, а състоянието на женската се влошило. По лебеда нямало следи от наранявания или други причини за смъртта.

„Най-вероятно е починала от разбито сърце – освен, че яйцата и са били изпочупени, нейният партньор е бил изгонен от гнездото“ коментира местният еколог Сам Уудроу.

Това явление не е рядкост при лебедите. Според „Swan Sanctuary“ – център за лекуване и грижа за лебеди в Англия, птиците се обвързват за цял живот, а при смърт или изчезване на партньора, те изпадат в депресия, подобна на тази при хората. Това може да доведе до липса на апетит, летаргичност и дори смърт.

От полицията в Манчестър все още издирват извършителите, тъй като лебедите са защитени със закон в Англия. Според очевидци става въпрос за група тийнейджъри.

Прочетете още